Децата, които са претърпели травма или са били жертва на

...
Децата, които са претърпели травма или са били жертва на
Коментари Харесай

Децата - жертви на насилие остаряват по-бързо

Децата, които са претърпели контузия или са били жертва на принуждение, остаряват по-бързо, навлизат и минават през пубертета по-рано от връстниците си и клетките им демонстрират повече признаци на остаряване, откриха учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Изследването им удостоверява резултати и от други изследвания, които сочат, че страданията в ранна възраст се свързват биологично с вероятността от неподходящи резултати върху здравето по-късно през живота.

Вижте какво се случва с 3-годишното дете от Перник, което беше пребито от майка си

"Има и ясни на практика последствия от тези открития ", споделя доктор Кейти Маклафлин, съавтор на проучването, извършено от експерти в Харвардския университет.

Скрийнингът за премеждия може да се ползва при деца с ранен пубертет, с цел да се открият децата, които са в риск от ранна демонстрация на физически и душевен проблеми, прибавя тя.

В публикация за "Сайколоджикал бюлетин " Маклафлин и сътрудниците й разказват по какъв начин са анализирали 54 проучвания за въздействието на две форми на премеждия при започване на пубертета и за маркери на стареенето в клетките. И в двата случая резултатите разкриват, че децата, претърпели принуждение или контузия, само че не и депривация, демонстрират ускорено състаряване спрямо останалите деца. Числата в другите проучвания са разнообразни, само че се потвърждава, че непрекъснатото излагане на принуждение е обвързвано с появяването на първа менструация при девойките до няколко месеца, преди появяването й при връстниците им.

Друг резултат, който съгласно откривателите е важен, е фактът, че ранният пубертет е обвързван с проявата на здравни и душевен проблеми по-късно през годините. По отношение на стареенето на клетките, измерено посредством редуциране на теломерите и прикрепването на метилови групи върху ДНК, учените споделят, че децата, изпитали страдалчество или контузия, са с месеци и даже години по-възрастни, в сравнение с са в реалност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР