Децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата

...
Децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата
Коментари Харесай

Децата ще учат безопасност на движението по пътищата по нови програми

Децата и учениците ще учат сигурност на придвижването по пътищата по нови стратегии, одобрени от Министерството на образованието и науката. 56 часа минимално са планувани за подготовка в учебно заведение в часа на класа, а в детските градини ще имат сред пет и седем педагогичен обстановки годишно.
Часовете по пътна сигурност в учебните заведения ще са в границите на часовете на класа. В първи клас са планувани минимум девет часа годишно, във втори, трети и четвърти клас – шест, в пети, шести и седми клас - пет, в първия гимназиален стадий до десети клас – четири, и за най-големите – един час.
Обучението е съобразено с възрастта. Децата ще учат разпоредбите за придвижване по пътищата като пешеходци, велосипедисти или пасажери, както и разпоредбите за сигурността при престой на автобусна спирка, за безвредните места за игра и други Ще бъдат осведомени с най-честите аргументи, водещи до пътнотранспортни катастрофи и последствията от тях. Най-големите възпитаници ще се учат по какъв начин да оказват първа помощ и да вземат решение спокойно спорове, зародили по време на присъединяване в придвижването по пътищата.
Изготвени са и насоки за учителите. Според възрастта на децата те би трябвало да привлекат вниманието им посредством наблюдаване, диалози, разкази, беседи, пътни проблеми, сюжетно-ролеви игри, дидактични или компютърни игри, игрови тренинг, опити, на практика извършения и други В образованието могат да се включват родители, както и експерти от „ Пътна полиция “, Института по пътна сигурност, Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст.
Децата няма да получават оценки, само че учителите ще би трябвало да ги насочват по какъв начин да се оправят по-добре с поставените задания и те да вземат участие интензивно в ограничението на произшествията по пътищата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР