Децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт,

...
Децата до 14 години да пътуват безплатно в градския транспорт,
Коментари Харесай

Децата до 14 години да пътуват безплатно с градски транспорт, предвиждат промени в постановление на Министерския съвет

Децата до 14 години да пътуват гратис в градския превоз, а не както до момента единствено до 7-годишна възраст. Това планува план на разпореждане на Министерския съвет, оповестено за публично разискване.

Промените плануват и по-голяма отстъпка от цените за абонаментните карти за градски превоз за по-големите възпитаници, студенти и докторанти в постоянна форма на образование. Според плана, картите за градския превоз за тези групи ще са не с 30% отстъпка, както до момента, а на цена по-ниска с 50% от постоянната.

Целта на измененията е да се ограничи автомобилния трафик в градовете като се подтикват родителите да не возят с колите си децата до учебно заведение и детска градина, излиза наяве от претекстовете към плана. За се обезпечат отстъпките за по-голяма група хора, страната ще усили обезщетенията за общинския градски превоз, само че съответната сума следва да бъде конкретизирана въз основата на средствата които са били необходимиза обезщетения и дотации за 2023 година

„ Увеличаването на обезщетенията и въвеждането на нова група правоимащи цели да подтиква общините и транспортните оператори да продават повече дълготрайни абонаментни карти, с което да се усили потреблението на публичен превоз “, написа в претекстовете си кабинета.

Там излиза наяве и че ¼ от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз се дължат на транспортния бранш, като този дял продължава да пораства.

В Европейската зелена договорка е заложено понижаване на излъчванията в транспортния бранш с 90% до 2050 година и препоръчаната мярка е в синхрон с задачите.

Предвиждат се понижения за пътешестване с междуселищния превоз. За него децата от 8 до 14 години, студентите и докторантите ще получават 50% понижение от цената на билетите за пътешестване.

" Стимулирането на потреблението на абонаментни карти за публичен превоз е част от цялостната промяна за обезпечаване на ефикасен достъп до интегриран публичен превоз, която следва да се осъществя, като част на Националния проект за възобновяване и резистентност. Актуализирането на размерите на компенсиране ще спомогне постигането на тази цел, " написа в претекстовете на министерския съвет.

Предвижда се правото за пътешестване с отстъпка да се удостоверява по длъжностен път при издаването на транспортния документ. А документ доказващ правото на отстъпка да се изисква единствено, когато сходна инспекцията по длъжностен път е невъзможна. Възрастта на децата ще се потвърждава освен с акт за раждане, само че и с други документи, които удостоверяват възрастта, написа в плана.

„ Практиката и опитът досега демонстрира, че условие единствено с акт за раждане да може да се потвърждава възрастта на детето води до закъснение и усложнения при издаване на транспортните документи, изключително при пътувания по междуселищния превоз, както и води до дискриминация във връзка с деца, които не са български жители, да вземем за пример деца на лица, получили статут на бежанци, и които нямат акт за раждане и обединен цивилен номер, “ излиза наяве от проектодокумента.

Според претекстовете предлагането гратис пътешестване с градския превоз за деца от 8 до 14-годишна възраст е в синхрон с европейската политика за приоритизиране на публичния превоз като желана форма на превоз.

От претекстовете излиза наяве, че с мярката се чака децата да изградят просвета от най-ранна детска възраст да употребяват този вид напредване.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР