Децата чакат ваканцията с нетърпение, за да се налудуват. Често

...
Децата чакат ваканцията с нетърпение, за да се налудуват. Често
Коментари Харесай

Как да окажем първа помощ на дете със счупване

Децата чакат ваканцията с неспокойствие, с цел да се налудуват. Често обаче на открито става играчка-плачка. Някои контузии при малчуганите остават скрити под леки повърхностни рани, по тази причина родителите не всеки път схващат на момента, че би трябвало да търсят доктор, изясняват експертите. В детската травматология на незабавния институт имат най-малко два случая седмично на деца със счупвания, които търсят лекарска помощ едвам след 3-4 дни. Особено при дребните деца до 10 година счупванията не всеки път личат. Дори в случай че се касае единствено за лека рана, може да се стигне до затруднения и лекуването да продължи по-дълго. Всяко пострадване наложително би трябвало да се ревизира за кървене, поучава още той.

През ваканцията дребните обичат да карат колело, само че и там рискуват разнообразни контузии. Пикът е през месеците май и септември, споделя още експертът. Родителите би трябвало да са изключително деликатни при подозрение за пострадване в региона на шията и главата. При загуба на схващане нормално незабавно се търси лекарска помощ. Не по-малко рискови са положенията, при които то наподобява унесено. Възрастните може да се ориентират за степента на увреждане, като зададат някакъв обикновен въпрос - да вземем за пример по какъв начин се споделя то или по кое време е родено.

Как да обездвижим другите контузии с подръчни материали, в случай че се намираме в някой курорт или на село да вземем за пример. При подозрение за пострадване в региона на главата и шията е най-добре да се постави яка. Най-често няма такава, по тази причина другият вид е детето да се постави да легне на необятна дъска и се привързва с лента през челото. Това е доста значимо, тъй като фрактурите в шията не се виждат и не личат по нищо. При превозването без обездвижване обаче може да се получи разбъркване и да се стигне даже до спиране на гръбначен мозък. Това е много рисково, тъй като предизвиква парализа, посочи експертът. Виждал съм да придвижват ранени деца и върху врата, това е положително решение по думите му.

Като подръчни материали за шина на крайника може да се употребяват пръчка, дъска, картон, по-твърда лента и даже винкел. Най-важното е родителите или придружителите да не губят време и незабавно да закарат детето в най-близкото лечебно заведение, поучават експерти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР