Деца събраха пари, купиха два кувьоза за бебета и ги

...
Деца събраха пари, купиха два кувьоза за бебета и ги
Коментари Харесай

Деца събраха пари и купиха кувьози за старозагорската болница

Деца събраха пари, купиха два кувьоза за бебета и ги подариха на Университетската болница в Стара Загора.

Клиниката по неонатология в “Проф. Д-р Стоян Киркович ” получи през днешния ден двата модерни интензивни кувьоза с помощта на дарението, събирано стотинка по стотинка от деца, присъединили се в благотворителната акция " Жълти стотинки " - деца оказват помощ на деца.



Освен от двата дарени кувьоза, детската хирургия на клиниката по неонатология се нуждае незабавно от и от два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация,  портативен ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, актуален кувьоз, какъвто липсва за потребностите на оперираните бебета, и перфузор.

Събирането на средства за старозагорската болница продължава до края на годината, с цел да се купи останалата нужна инсталация.

Акцията се организира 11-а година и за всяка от тях се избира град-столица. През 2018-а това е Стара Загора и УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович ” – АД. Миналата година в границите на акцията бяха събрани 53 191,75 лева

Надсловът " Деца оказват помощ на деца " е същината на акцията – стотинките идват точно от децата. Всяко от тях събира монети в касичка и ги подарява, с цел да помогне на друго дете. Вече обичайно в акцията вземат участие детски градини и класове от учебни заведения.

Кампанията стартира през 2008 година със събрани 4100 лева Всяка година сумата се усилва, а през предходната, десета година, доближиха 53 191,75 лева След като от педиатриите оповестиха какво им е належащо, деца предадоха закупеното съоръжение на Детските отделения на държавните лечебни заведения в градовете столици за 2017 година - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч.



За детското поделение на болничното заведение в Благоевград бяха купени 22 болнични кревати с матраци, два детски мобилни аспиратора; за тази в Карлово - пъстър ехограф, два портативни инхалатора и пет конвекторни отоплителни печки. Към лечебното заведение в Ловеч отпътуваха изсъхнал стерилизатор за съдове за хранене, 5 компресорни инхалатора, 2  инфузионни помпи, 5 кислородни палатки за кърмачета, 4 рота метър за кислородна апаратура, електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони, 35 гумирани протектора за кревати, 20 комплекта спално долни дрехи, 10 детски столчета и 5 масички. За болничното заведение в Смолян бяха купени лампа за неонатална фототерапия, две покривала за кувьоз, два пулсоксиметъра за новородени, две инфузионни помпи, термолегло за новородени, три гнезда за новородено за кувьоз, един балон за обдишване на новородени и недоносени деца и една аспирационна помпа.

Акцията „ Жълти стотинки ” – деца оказват помощ на деца е въодушевена от едноименната френска акция на Бернадет Ширак – „ Pieces jaunes “ и се координира от съдружие „ Съзидание 2012 ”. Информация за пунктовете за предаване на събраните стотинки се разгласяват във Facebook страницата ѝ " Жълти стотинки " и на уеб страницата stotinkite.com.

В Стара Загора касички за събиране на средства има непрекъснато в Медицинския факултет на Тракийски университет. Следващото проведено предаване на даренията е на 6 декември. Те могат да бъдат превеждани когато и да е по сметката на „ Съзидание 2012 ” в банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР