деца с увреждания Родители на деца с увреждания ще излязат

...
деца с увреждания Родители на деца с увреждания ще излязат
Коментари Харесай

Родители на деца с увреждания: Спрете да говорите за нас в помощи

деца с увреждания Родители на деца с увреждания ще излязат на Шести народен митинг в столицата през април. С черни балони те ще посрещнат обществените министри на Европейския съюз , които в това време ще заседават в постройката на Националния замък на културата. Родителите желаят заслужен живот за децата си и промяна в здравната и обществената система на България.
 
На съвещание на парламентарната комисия по взаимоотношението с неправителствените организации майки на деца с увреждания срещнаха за следващ път обществения министър Бисер Петков и депутатите с неналичието на съответна политика към хората с увреждания.
 
Пред представители на протестиращите родители и неправителствени организации и депутати общественият министър Бисер Петков показа част от акцентите в политиката на министерството към хората с увреждания: " В бюджета на министерството на труда и обществената политика за 2018 година единственото нарастване е за политиката за хората с увреждания, като това нарастване е с 81 млн. и 400 хиляди повече по отношение на 2017 година и в същото време 13 млн. в допълнение са планувани за нараствания размер на така наречен интеграционни добавки, който произтича и е разследване на обезпечения най-малък приход от 65 на 75 лева ".
 
След като изслуша министъра Красимира Обретенова – майка на дете с увреждане, изясни, че обществената политика не се състои в пари за добавки и циркулиране по институциите: " Последното безумство, което дружно с национално показаните организации сътворихте, са тези нараснали интеграционни добавки. Ако вярно съм записала цифрата 13 млн. лв., това е последният обир на това клето наше общество. Защото това са 13 млн. лв., които измъквате от джоба на обществото и аз ги получавам във тип на сумичка, с която да си купя тоалетната хартия на детето. Спрете хора! Аз мога да ги желая от съседката си да ми ги подари ".
 
" Къде е стандартът, къде е структурата, къде е институцията, която ще е ангажирана с експертен и дипломиран капацитет да направи експертна оценка на положението и на потребностите? Защото от експертното решение на щерка ми не можете да разберете какво е нейното положение и какви са нейните потребности. Забравете да говорите за хората с увреждания в помощи ", помоли Обретенова.
 
Майката на дете с увреждания Павлина Радкова сподели: " За какво ми е на моето дете интеграционна добавка, като рейсът, който минава около нас, даже и Херкулес да съм, няма да мога да я подвигна. Искаме периоди, тъй като тази зима към момента никой от нас не е починал. Милата година единствено по малкия екран ви демонстрираха няколко. Една такава като мен пада, умира и след 10 дни я намират дружно с порасналото дете, умряла от апетит и от мраз, тъй като няма кой ".
 
Директорът на фондация „ Движение на българските майки ” Росица Букова пък сподели: " Аз влизам в тези центрове за настаняване от фамилен вид всеки Божи ден и си давам сметка, че аз не върша нищо. Парите са пари, само че трябват промени, които да подсигуряват здравето и живота на хората, за които ние сме заявили, че през днешния ден сме тук. Защото здания в България има, само че хора няма и ще ставаме все по-малко ".
 
Две от тези майки ще емигрират до края на годината. Заминават за страни в Западна Европа, където могат да работят и да обезпечат по-добри условия на децата си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР