Деца с церебрална парализа и други увреждания проговарят чрез своите

...
Деца с церебрална парализа и други увреждания проговарят чрез своите
Коментари Харесай

Деца с церебрална парализа проговарят чрез компютри

Деца с церебрална парализа и други увреждания проговарят посредством своите компютри. Това се случва благодарение на технология за връзка посредством знаци и погледа на децата.


Днес средствата за допълваща и различна връзка публично бяха показани в София. Как работи технологията - детето поглежда съответната писмен знак или знак, на екрана са появява текст, а компютърът го трансформира в глас.

Така връзката се облекчава неведнъж. Системата е предопределена за деца и възрастни, които не могат да употребяват ръцете си и не могат да приказват. Така те имат опция да се развиват и да учат. Според зам.-министър Деница Сачева през идващите две години ще се влага в цифровизация на образованието и пилотно в учебните заведения ще бъде въведена и тази технология.
Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Малко са децата към момента, които употребяват тези технологии, главно в профилираните центрове за деца със специфична просветителна поддръжка. Това, което бихме желали да създадем, е най-малко тези деца, които са в общообразователната система, те все още са към 22 000, 18 000 са учениците, към 4 000 са в детските градини най-малко те да имат достъп до тези технологии в границите на идващите две години. Търсим в допълнение финансиране по линия на европейските стратегии, имаме предварителни диалози с европейската комисия и се надяваме това да бъде допустимо в действителност в идващите две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР