Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция,

...
Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Деца под годинка да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия заради риск от морбили

Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия. За това прикани националният съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев поради нарасналата заболеваемост от морбили в Европа. Той добави, че за последните 6 месеца на годината има два пъти повече случаи, спрямо предходната година по това време.

„Това не се случва поради акциите против имунизирането, тъй като в Западна Европа няма доста антиваксинални придвижвания и не са толкоз шумни, както у нас. Проблемът е в непълното имунизационно покритие – много огромни групи от популацията на Европа стопански мигрират, а децата остават неимунизирани ”, съобщи проф. Кантарджиев пред БТВ.

Експертът по заразни заболявания уточни, че на 1000 заболели от морбили, нормално умира един човек. Инфекцията е рискова, тъй като даже след години може да се прояви тежко заболяване, в резултат на нея.

„Може да се развие тежко неврологично затруднение – виждал съм младежи, ослепели от морбили, видял съм доста случаи на хора със обиден мозък години след превозване на тежка морбилна зараза. Именно по тази причина е по-добре да се имунизират хората ”, уточни националният съветник.

Проф. Кантарджиев уточни, че в България е имало нараснали равнища на заболеваемост от морбили през 2017г. Вирусът на морбили е импортиран у нас от семейство, което е работило в Германия. Тогава са се разболели 140 деца в пловдивския квартал Столипиново и 20 в Пазарджик.

Националният съветник посъветва хората, които са се върнали от Западна Европа да не контактуват с деца най-малко една седмица. По думите му сега има заплаха от разпространяване на западнонилска тресчица на територията на страната ни.

„Това е вирусно заболяване, на което контейнер са птиците, изключително прелетните, а нашата страна се намира на два пътя на птиците, които сега се готвят да летят на юг. Тя се предава с комари. От 200 души, ухапани от комари, един може да развие тежко заболяване на мозъка ”, сподели проф. Кантарджиев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР