Деца от цялата страна събраха жълти стотинки и успяха да

...
Деца от цялата страна събраха жълти стотинки и успяха да
Коментари Харесай

Благороден жест! Малчугани събраха над 50 000 лв. и дариха кувьоз за неонатологията в Монтана

Деца от цялата страна събраха жълти стотинки и съумяха да обезпечат транспортен кувьоз за неонатологията на монтанската болница, оповестиха от локалната администрация. Той е с количка и коства 40 440 лева Допълнително са закупени нужните на отделенията по педиатрия и неонатология перинатална чанта за превозване на дребните пациенти, пулсоксиметър, спирометър и три перфузора. Общата стойност на дарението, събрано в границите на акция „ Жълти стотинки - деца оказват помощ на деца” е 52 179 лева Днес на 1 юни, децата, участници в акцията, предават публично кувьоза на отделението.
„ Жълти стотинки - деца оказват помощ на деца” се организира към този момент 14 години, като досега стотинка по стотинка са събрани над 480 000 лева, с които е дарено съоръжение за детските отделения на 17 лечебни заведения в 15 града на България.
Надсловът,,Деца оказват помощ на деца” е същината на благотворителната акция „ Жълти стотинки” - стотинките идват точно от децата. Всяко дете взе участие, като в специфична, направена персонално от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави положително и връща здравето в живота на друго дете, негов другар, посява семе на състрадание и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, дребният жест, това е, което е същинското - посредством него и детето, и възрастните могат да сътворят хубост, да видят по какъв начин добрината се разтваря, работи и прави доста деца щастливи. Вече обичайно в акцията вземат участие цели детски градини и класове от учебни заведения, споделят от организацията.
През 2020 година макар пандемията и затворените учебни заведения и детски градини акцията съумя да събере нужните средства за закупуване на транспортния кувьоз за Монтана и превозването за лекуване на родените в болничното заведение бебенца от района към този момент ще бъде безвредно и комфортно.
През тази година столица на акцията е Шумен - отделението по неонатология на МБАЛ Шумен АД, като най-неотложните апарати, от които има потребност там, са уред за кръвно-газов разбор и видеоларингоскоп.
Акцията „ Жълти стотинки” - Деца оказват помощ на деца е въодушевена от едноименната френска акция на госпожа Бернадет Ширак - „ Pieces jaunes “ и се координира от Сдружение „ Съзидание 2012”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР