Деца от цялата страна могат да се потопят за един

...
Деца от цялата страна могат да се потопят за един
Коментари Харесай

Деца търсят тракийски монети в Малтепе

Деца от цялата страна могат да се потопят за един ден измежду предметите на античните траки и римляни. Това става в Културно-информационния център „ Малтепе ”, който бе издигнат със средства от Норвежкия фонд. Атракцията е единствена по рода си у нас. В центъра дребните могат да търсят сами заровена в земята монета или части от огромен предмет. Пред очите им занаятчия грънчар прави антични керамични предмети, изпича ги в специфичната пещ на центъра и по-късно им ги дава да ги украсят, написа " Марица ".

Центърът „ Малтепе ” е красива едноетажна постройка, с високи тавани и съвременна архитектура. Идеята е била да стане детска атракция, където дребните да могат да получат уроци по археология и история. Има огромна информационно-конферентна зала. Част от тавана е стъклен и пространствата са цялостни със светлина. Малките работят в просторни работилници, свързани със складови пространства за материали. Комплексът излезе над 3 милиона лв.. „ Приемаме деца от цялата страна, тъй като сме единствената по рода си атракция. Нещо сходно има единствено край Панагюрище ”, споделя уредникът в центъра Диана Мичокова. Целта е децата на България да бъдат сграбчени от историята и живота на античните, а другите занимания с тях да са съобразени с другите възрасти.

Сградата е цялостна с реплики на антични артефакти. В първата зала даже има модел на първокласна тракийска каляска в мащаб 1:2 и древен стан. Колесницата е боядисана в бяло и има седалка, тапицирана в алена коприна. Така са се возили богатите тракийци преди 1800 години. По-нататък по стените висят украси, римски щитове, колчани стрели и копия. За наслада на момчетата цяла витрина демонстрира всички типове мечове от древността. Има реплики даже на бронзови оръжия от времето на Троянската война. Копия на амфори за вино и декорации от стъкло и мрамор стоят по витрините. В една от витрините има керамична римска плочка с фалическо изображение - знак на плодородието. Надписът на латински е „ Живот и благополучие ”.

Над 2000 деца от всички краища на страната са гостували в центъра до Маноле. „ Преди изключителното състояние приемахме непрекъснато проведени детски групи. Децата идват от Русе, Видин, с рейсове за един ден. Прекарват часове при нас и се връщат назад ”, изясни госпожа Мичокова. Към центъра са привлечени експертът по декоративно изкуство Росица Лилова и занаятчия грънчаря от село Войсил Радостин Ганев. Те описват в резюме на децата по какъв начин се създават керамичните съдове, кака се пекат и украсяват. „ Това е единственото място в региона на Пловдив, където учениците в действителна среда могат да видят по какъв начин се основават керамични съдове ”, споделя госпожа Мичокова.

Майстор Радостин Ганев показва на грънчарско колело по какъв начин се прави всичко. Понякога всички се хващат и основават по древен модел огромни, украсени с орнаменти вази. Друг път всяко дете единствено оформя своя съд. И по-късно всичко влиза в огромната професионална пещ и се изпича. Накрая децата се събират и дружно ги украсяват с багра. Показва им се и по какъв начин се гледжосват. Украсената керамика се изпича още един път. „ Целта е за един ден дребните да се потопят изцяло в един чужд за тях свят и да пробудим у тях интереса към историята и родовата ни памет ”, изяснява Диана Мичокова.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР