Деца от русенски училища ще се превъплътят в ролята на

...
Деца от русенски училища ще се превъплътят в ролята на
Коментари Харесай

Ученици ще се потопят в хилядолетни приключения в русенски музей

Деца от русенски учебни заведения ще се превъплътят в ролята на римски легионери, императори и красиви римлянки, ще се схванат какво е било облеклото на болярите и техните фамилии. Епохата на Модерността ще показват благодарение на елегантни костюми и дамски рокли от края на XIX и началото на XX век. Това планува новият план „ В облеклата на историята – образование в просвета “, който ще се осъществя от Регионален исторически музей в Русе с поддръжката на Министерството на културата.
Проектът включва провеждането на четири тематични работилници, които ще пресъздават действия от всекидневния метод на живот на хората от времето на праисторията, римското господство, Средновековието и Модерността. Целта е посредством интерактивни занимания в музейна среда да се получат трайни познания по обсъжданите тематики и образуват базисни умения за добиване на информация при работа с експонати.
Работилницата по Праистория ще запознае децата с метода на живот на праисторическите хора. Модулът е динамичен и напълно интерактивен, а разказът протича в последователността на решаването на „ пещерна “ кръстословица, която присъстващите би трябвало да попълнят благодарение на преподавател. В изложбените пространства на зала „ Праистория “ учениците схващат по какъв начин се изхранват хората, живели 6500 година прочие Хр., по какъв начин са били построени селищата им, какви са светилищата им, паметните предмети и всекидневни практики. Децата ще имат опция да мелят жито с хромели, да вършат пещерни рисунки с въглен, да си изработят праисторически талисман от миди, които през интервала са били едно от главните (до монетно) средства за замяна. Специално направени за класната стая дрехи ще покачат интереса към занятието. 
Работилницата, отдадена на античен Рим, препраща към времето, когато при устието на р. Русенски Лом се построява „ Сексагинта Приста “ – пристанището на 60-те кораба, база на римската флотилия. Децата научават за функционалностите и ръководството на крепостта. Учат за римската митология, посредством разработване на маски на римски божества. Подрастващите получават познания за римското въоръжение, посредством приспособени детски сетове - шлем, ризница, меч, щит и копие. Създадени за задачата облекла и аксесоари от римско време ще трансфорат децата в легионери, императори и красиви римлянки. 
Работилницата по Средновековие демонстрира наследството на междинните епохи – градища, места на нематериалност, всекидневни практики, облекло и традиции. Акцентът пада върху археологическия резерват „ Средновековен град Червен “ край Русе. Чрез сглобяването на особено основан пъзел на Червен се учи за устройството на средновековните замъци, тяхното създаване и архитектурни особености. Тъкане на стан-рамка има за цел проучване на занаятите през интервала, а средновековни костюми ще покажат на децата по какъв начин са се обличали фамилиите на болярите.
Работилница Модерност препраща към първите прояви на Модерността в градската просвета на хората. Мъжки костюми, елегантни дамски рокли от края на XIX и началото на XX век, книга-игра с облекла ще „ опишат “ на учениците за стилните детайли и смяната в облеклото на „ модерните “ хора. Експозиционните пространства на Музея на градското ежедневие (Къщата на Калиопа) ще ги потопят в живота на жителите – по какъв начин са изглеждали къщите им, по какъв начин са били устроени семействата, по какъв начин се трансформират нравите и порядките в обществото тогава.
В работилниците ще се включат 60 възпитаници от: ОУ „ Иван Вазов “, ОУ „ Отец Паисий “, ОУ „ Ангел Кънчев “, МГ „ Баба Тонка “ и от Сдружение с нестопанска цел „ Еквилибриум “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР