Деца от началния и горния курс на няколко пловдивски училища

...
Деца от началния и горния курс на няколко пловдивски училища
Коментари Харесай

Пловдивски ученици се включиха в световния отговор на насилието в училище

Деца от началния и горния курс на няколко пловдивски учебни заведения се включиха през днешния ден в " розовото шествие ", международен ден против насилието в учебно заведение. Традицията стартира от Канада преди 11 години, когато министър председателят на Британска Колумбия афишира публично този ден за митинг против издевателството в учебно заведение , а мотивът е случай отпреди година, в който момче е унизено поради обстоятелството, че е облечено с розово поло, а и реакцията на неговите другари, които още на другия ден купили розови тениски и облекли в тях цялото учебно заведение . У нас концепцията се поддържа от 2012 година и от ден на ден има смисъл, доколкото насилието в учебно заведение пораства. Дори единствено ден преди " розовото шествие " в Пловдив, а и в други градове в страната, от Първомай пристигна вест за сериозен пердах сред двама осмокласника. Днес единият е в ареста, а другият в болница за наблюдаване.
Агресия измежду децата постоянно е съществувала под една или друга форма. В израстването към момента не се осъзнават още последствията от постъпките, по тази причина и криминалистите са наясно, че когато детето застане в ролята на нарушител, то може да извърши нещо толкоз грубо, което и възрастен човек не би направил. Преди години тъкмо в Пловдив две 14 годишни девойки убиха по изключително нечовечен метод приятелката си на същата възраст .
Развитието на връзките, достъпността на обществените мрежи и лекотата, с която те може да се манипулират, са в положение да доведат унизено дете до самоубийство и това се случва. В учебния устав липсват към този момент тези стоманени правила за оценяване на държанието, които в предишното въпреки всичко играеха възспиращ фактор за по- тежки произшествия. Разслоението в обществото, въздействието на субкултура със съмнителни послания, новите полезности, свързани напълно с материалното също способстват за държание, което мъчно може да се управлява.
Джером К. Джером написа в " Празни мисли на един празен човек " - " Оставете едно дете единствено и в случай че то не направи нещо непозволено, несъмнено е болно . " Експериментът, доказването, предизвикването, повлияването от общите правила са нещо, през което всички минават в детска и юношеска възраст. Смисълът на днешния ден, въпреки и малко далечен от нас, би трябвало да се търси не другаде, а в реакцията на приятелите на унизеното канадско момче- те са посочили преди 12 години, че насилникът може да бъде спрян, когато всички, без значение дали са мощни или слаби, могат да се опълчат.

Подкрепата на възрастните в тази обстановка е съществена- към този момент целия свят е наясно, че може и по този начин да се отговори. Дано днешните деца в действителност го схващат. И когато през днешния ден всички облякоха розовите фанелки, нека са усетили, че стават част от цивилизационния отговор на насилието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР