Деца от 7-15 години, прекарали стрептококови инфекции или с чести

...
Деца от 7-15 години, прекарали стрептококови инфекции или с чести
Коментари Харесай

Ревматизъм – защо се появява и как се лекува

Деца от 7-15 години, прекарали стрептококови инфекции или с чести инфекции на носоглътката най-често страдат от ревматизъм. При съществуване на ревматизъм или болести на съединителната тъкан при близки родственици също има висок риск от развиване на заболяването.

Какви са клиничните прояви и кои фактори имат решаваща роля за развиване на ревматизъм?

Описание на болестта ревматизъм
Това е автоимунен инфекциозен развой, който се появява след прекарана зараза на фаринкса. Тя, от своя страна, е зародила при съществуване на стрептококови бактерии от А група. Съществуват случаи, при които ревматизъм се появява и след кожна зараза също със стрептококи.

Той може да бъде локализиран в ставите, сърцето и централната нервна система, като главните форми на ревматизъм са:

Ставна;
Кожна;
Мозъчна (церебрална);
Сърдечна;
Смесена.
Увреждане функционалността на сърцето, белите дробове или бъбреците са най-сериозните затруднения, които могат да доведат до редица провали за организма.

Тъй като е автоимунно заболяване, при разрастващ се ревматизъм имунната система не може да разграничи личните тъкани от тези на бактерията. Вследствие на това се стига до инфектиране на засегнатите тъкани и на идващ ход инфекцията стига до гърлото.

Причини за поява на ревматизъм
Изявената сензитивност на организма към стрептококите и невъзможността на имунната система да се оправи с тях способстват за развиване на ревматизъм. Тази болест се явява като резултат от зараза, провокирана от стрептококите. Те нормално се намират в носоглътката и предизвикват синуит и ангина.

Антителата, чиято насочна точка са стрептококите в гърлото, се придвижват до всички всички тъкани, с цел да унищожат източника на възпалението. Стрептококите обаче са снабдени с антигени, които са много сходни с някои антигени в нашите тъкани.

Вследствие на тази аналогия, антителата са комплицирани и не разграничават кой е същинският провинен. Те стартират да унищожават и естествените кафези и по тази причина положението на ревматизъм е автоимунно заболяване.

Симптоми на ревматизъм
Първите признаци се появяват до 2-3 седмици след боледуване от фарингит или ангина, като се регистрират болки в ставите, всеобща уязвимост, висока температура.

Важен симптом е забавеният или интензивен пулс, както и болки в сърдечната област. Освен тях, оток или болки в огромните стави може да са други сигнали за ревматизъм, в композиция с главоболие, изпотяване и сърцетуптене.

Обърнете внимание, че ревматизъм може да се получи и без изявени ясно признаци. Единствените му прояви може да са температура от 37,2 oC – 37,4 oC и изнемощялост.

Диагноза и лекуване на ревматизъм
Не съществува единно лабораторно проучване, с което да се сложи диагноза ревматизъм. Като основополагащи данни за диагностициране служат данните за зараза на гърлото или кожата.

За да се потвърди стрептококова зараза се изследва материал от фаринкса. Друг способ е измерването на титъра на антистрептококовите антитела.

Ехокардиографията може да даде справедлива оценка за положението на сърдечните клапи, в случай че лекуващият доктор реши, че е нужна оценка на сърцето.

По преценка на лекар-ревматолог се организира терапия и профилактика, коят включва:

Лечение на стрептококовата зараза
Лечение на острата фаза на ревматизъм
Предписват се нестероидни противовъзпалителни средства за намаление на болки в ставите, някои аналгетици като допълнение, кортикостероидни хормони. Освен тях се ползват и добре познатите инжекции с бензил-пеницилин натриева сол или единствено пеницилин.

Добро допълнение към лекуването са и физиотерапевтичните процедури, които се оферират от спа курортите. Когато острите признаци отзвучат, може да посещавате сесии лечебен масаж и оздравителни извършения за ставите.

При това заболяване от решаващо значение е профилактиката, тъй като процесът на лекуване може да отнеме доста време и би трябвало да се понижи риска от повторна поява.

Първичната профилактика се прави за лекуване на стрептококовия фарингит, като по този метод се редуцира риска от ревматизъм.

Вторичната профилактика е ориентирана към попречване на нови инфекции с тези бактерии.

Ревматизъм може да се развие както в по-ранна, по този начин и в по-късна възраст. То е заболяване на опорно-двигателния уред, което най-вероятно се повлиява от влажно и хладно време.

И тъй като такова е времето сега – хранете се уравновесено и си набавяйте всички витамини и минерали , а в случай че ви застигнат респираторни вирусни инфекции не отлагайте обзор при доктор! Точно такива неизлекувани инфекции могат да бъдат причина за ревматизъм./flexcode.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР