„Деца, обръщам се към вас, към бъдещето на Плевен. Вие

...
„Деца, обръщам се към вас, към бъдещето на Плевен. Вие
Коментари Харесай

Плевен празнува Освобождението си

„ Деца, обръщам се към вас, към бъдещето на Плевен. Вие не сте длъжни да знаете по какъв начин се споделя кметът на Плевен. Но сте длъжни постоянно да знаете и да помните имената на огромните военачалници, които със своя героизъм и със своя професионализъм направиха допустимо освобождението на Плевен. До знаете имената на герои като Едуард Тотлебен, военачалник Скобелев, румънския военачалник Чернат, Валтер Марчиняну, майор Горталов… Имената на героите стоят на плочите от всички страни на плевенския Мавзолей „ Св. Георги Победоносец “, както и на стотици други монументи, с които е обсипана земята на България.
С тези думи плевенският градоначалник Георг Спартански се обърна към стотиците деца, пристигнали на площад „ Възраждане “ дружно със своите родители и учители, с цел да честват 141-та година от освобождението на града от турско иго. В словото си кметът акцентира още, че след потушаването на Априлското въстание доста нации в Европа и света са се възмутили от зверските кланета. Но една войска и един народ потеглят на помощ на своите поробени братя. „ Тук е мястото да кажем, без значение от политическите спекулации: „ Руската императорска многонационална войска освободи България от турско иго “, сподели още Георг Спартански.
Както постоянно на този ден площадът пред Мавзолея се изпълни с плевенчани, военнослужещи от гарнизона, възпитаници и посетители на града, измежду които бяха посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, дипломати от посолствата на Румъния и Беларус, делегации от побратимени с Плевен градове.

„ Кръвопролитните сражения край Плевен преди 141 година станаха знак на бойното приятелство на народите от нашите страни. Те способстваха до приближаването на успеха в освободителната война. Краят й докара освен до установяването на суверенната българска страна, само че и даде подтик на други балкански нации да се спасят от османското робство – сподели в обръщението си към плевенчани дипломат Анатолий Макаров и добави - Сегашната самостоятелност на балканските страни беше реализирана на скъпа цена. Както в Русия, по този начин и в България почитат подвига на нашите предшественици. Искам особено да подчертая, че поддръжката на Русия към българите е имала откровен и безвъзмезден темперамент. Днес още веднъж станаха настоящи въпросите за предпазване на истината от героичното минало на нашите страни, за славянското съзнание и културния суверенитет. Това е нашият общ пиедестал и ние не би трябвало да позволим на редица западни страни да го разклатят и да обезценят историята ни. Вечна памет на героите, починали за свободата и независимостта на България. “
В края на тържеството Мавзолея още веднъж бе обсипан с венци и цветя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР