Деца на възраст до 12 г. от страни в зелена

...
Деца на възраст до 12 г. от страни в зелена
Коментари Харесай

Без COVID сертификати и тестове за децата, които идват у нас от държави в оранжевата зона |

Деца на възраст до 12 година от страни в зелена и оранжева Коронавирус зона, ще влизат в България, без да е належащо да показват документ за имунизация, документ за преболедуване, проучване и други аналогични документи. Това позволява служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в своя заповед, която влиза в действие от 19 юли.

От през днешния ден, 16 юли, до 20 ч ще се позволява влизането в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Стрезимировци ".

Нови страни в алената зона

Актуализиран е и описът на страните по цветови зони и на страните, за които е налице информация за открита забележителна отрицателна смяна в епидемиологичната обстановка. В „ алена зона " към този момент попадат и Република Кипър, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт. Това значи, че жители от тези страни не могат да влизат у нас, в случай че не са от български генезис. Изключения се позволяват за професии като лекарската и при особено позволение от МЗ.

Пристигащите от Русия и Португалия се позволяват на територията на страната при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или подобен на него документ, показващи негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизането в страната PCR проучване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Пристигащите от тези страни български жители и лица със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България и членовете на техните фамилии, които не показват подобен документ, се слагат под 10-дневна карантина. Директорът на съответната районна здравна ревизия може да анулира карантината при даване по е-поща на документ, показващ негативен резултат от извършен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Критерии за другите зони

Зелена:  14-дневна заболеваемост под 75 на 100 000 души население и седмична категоричност на лабораторните проучвания над или равна на 4%; или при 14-дневна заболеваемост сред 75 и 200 на 100 000 души население и седмична категоричност на проведените лабораторни проучвания под 4%.

Оранжева : 14-дневна заболеваемост сред 75 и 200 на 100 000 души население и седмична категоричност на лабораторни проучвания над или равна на 4%; или в случай че 14-дневната заболеваемост е сред 200 и 500 на 100 000 души население. 

Червена : 14-дневна заболеваемост по-висока или равна на 500 на 100 000 души население; при липса на задоволително информация, на от време на време актуализиране на информацията или на меродавен източник на информация за съответната страна, или в случай че равнището на проучване е под 300 проби/100 000 души население; в случай че в съответната страна се популяризира вид на SARS-CoV-2, пораждащ „ безпокойствие “, вземайки под внимание размерите на секвениране и нивото им на предаване.

Всички страни, отвън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които не попадат в алена зона се смятат за страни от оранжева зона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР