Деца и младежи с увреждания и техните родители от Бургас

...
Деца и младежи с увреждания и техните родители от Бургас
Коментари Харесай

Дневният център за деца и юноши с увреждания отвори врати в Морската градина в Бургас

Деца и младежи с увреждания и техните родители от Бургас ще получават профилирани грижи и поддръжка в приобщаването към обществото. Услугите ще се правят в новооткрития Дневен център за деца и юноши с увреждания, който се намира в Морската градина.

Изграждането на общественото заведение бе реализирано вследствие на обединените старания на Европейското командване на Водоснабдителна система на Съединени американски щати, отдела за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София и Община Бургас.

На церемонията по разкриване на Дневния център участваха Дейвид Епстийн - секретар по политико-военните въпроси в Посолството на Съединени американски щати в София, полковник Шанън Джонсън - старши боен представител и боен аташе, американски военни, представители на екипа за гражданско военно съдействие, управителен от капитан Пейс, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, ръководителят на Общински съвет - Бургас Костантин Луков, обществени служащи и жители.

Кметът Димитър Николов благодари на сътрудниците от американска страна за взаимната работа, постигнатите резултати и акцентира, че планът не би се осъществил по този метод без усърдната работа и на родителите на деца с увреждания.

" Тази самодейност започва преди 6 години с помощта на интензивността на родителите на бургаските деца. В момента сме обезпечили единствено една част от нужните апарати. Съвсем скоро посредством Социалното министерство се надявам да осигурим и останалото съоръжение и тук децата ще се усещат в действителност пълноценно и ще могат да получат тези грижи, за които до този миг те пътуваха до Варна ", сподели Димитър Николов при откриването на центъра.

" Едно общество се прави оценка по това по какъв начин се отнася към най-нуждаещите се. Преди към година беше стартират този план. Посолството на Съединени американски щати си партнира с военноморското инженерно командване, с отдела за военно съдействие и с Община Бургас. Тук са вложени доста средства, хиляди работни часове и доста старания на българските и американските експерти. Всичко това трансформира една разрушена постройка в този хубав център, пред който стоим през днешния ден ", акцентира в словото си по време на церемонията полковник Шанън Джонсън.

Дневният център има потенциал да обслужва 20 деца и младежи с увреждания на възраст от 7 до 29 години, в това число и такива със 100% неработоспособност. Дейностите, които ще дава общественото заведение, включват професионални занимания на децата денем, логопедична, психична, рехабилитационна и трудотерапевтична активност. Центърът ще предлага още организация на свободното време и персоналните контакти, самостоятелно образование, почасово прилагане на разнообразни типове услуги и проведен превоз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР