Детето скърца със зъби през нощта – има глисти, уверено

...
Детето скърца със зъби през нощта – има глисти, уверено
Коментари Харесай

Детето скърца със зъби в съня си. Защо

Детето скърца със зъби през нощта – има глисти, решително ще кажат доста родители. Но не! Тази версия е известен мит и няма нито едно научно удостоверение.

Педиатърът доктор Марина Калашникова изброява други 6 водещи аргументи. 

Скърцането със зъби през нощта е известно в медицината като бруксизъм. Долната челюст се движи интензивно по отношение на горната в разнообразни направления, заради което зъбите влизат в контакт и се чува противен тон. Случва се постоянно, при 20-30% от децата на всяка възраст. Достига пик към 10-13-годишно възраст. Причините са разнообразни.

1. Болка

При дребни скърцането със зъби може да бъде отговор на дискомфорт в ухото или при никнене на зъби. Децата страдат от сърбеж и се пробват да почешат венците си - майките и татковците се разсънват от дрънкане или почукване.

При по-големи скърцането през нощта се появява при промяна на млечните зъби с кътници.

2. Стрес

Емоционалният стрес, обвързван с смяна в познатата среда, е рисков фактор. Детска градина, учебно заведение, нова бавачка, другари, пренасяне – даже дребното терзание се отразява на душeвността на детето.

Скърцането със зъби е един от признаците, че нервната му система е в дисбаланс.

3. Неврологични разстройства

Скърцат със зъби деца, които не спят умерено. Говорим за такива диагнози като нарушаване на вниманието или обструктивна сънна апнея, хиперактивност. При тях бруксизмът може да се появи и денем.

По-емоционалните деца скърцат със зъби дори при дребни неприятности и леки промени в настроението.

4. Авитаминоза

Дефицитът на калций, магнезий, витамини от група В също може да провокира нощно безпокойствие. Именно тези микроелементи и витамини облекчават напрежението, понижават възбудата, въздействат на мускулните контракции, подкрепят работата на сърцето и нервната система.



Снимка: Getty

5. Сливици

Разрастването на тъкан в назофаринкса с течение на времето води до затруднено дишане и неправилна захапка. За детето е мъчно да си поеме мирис, сънят му става тревожнен и скърца със зъби.

6. Наследственост

Ако един от родителите страда от бруксизъм, вероятността и детето да скърца със зъби през нощта се усилва. Механизмът на болестта към момента не е обяснен, само че се свързва главно с развиването на ендокринната система. 

При липса на натоварване  детето може рефлексивно да стисне челюстите си през нощта.

Редувайте меки, пасирани храни с пресни зеленчуци и плодове, давайте ги ненарязани. За детето е значимо да дъвче. Навикът  да гризе моркови е доста потребен. 

Кога детето скърца със зъби

Най-често скърцането продължава към 5-10 секунди и се появява на границата на бавната и бързата фаза на съня, когато спящият е имобилен, а в съзнанието му кипи работа – вижда ярки картини, по какъв начин лети, бяга, спори...

Не е нужно да будите детето, с цел да престане да скърца. Това няма да помогне, а в противен случай, ще изостри казуса, като го лиши от качествена отмора.

Бруксизмът може да докара до затруднения, които на пръв взор не се виждат, но впоследствие се демонстрират от ден на ден и повече.

Сутрин детето се усеща изтощено и едва, денем се оплаква от болки в скулите или сензитивност на зъбите заради изтъняване на емайла, а на вечеря съвсем не дъвче храната.

Може да има дискомфорт в синусите, инфектиране и кървене на венците,  захапка.

Снимка: Getty

Как да помогнем

Наложителна е консултация с невролог и ортодонт, с цел да се постави точна диагноза и да стартира лекуването.

Децата с бруксизъм се нуждаят и от психическа помощ. Отидете на експерт, установете повода за напрежението, обградете малчугана с внимание и грижа.

Ако скърцането по появява рядко, в случай че детето се разсънва радостно, можете да се ограничите до общи рекомендации:

- установете режим на сън както денем по този начин и през нощта;

- за бебето използвайте гризалки и анестетични гелове, когато зъбките пробиват ;

- правете постоянни разходки на открито;

- осигурете рационално хранене, обогатено с витамини и микроелементи;

- изключете от менюто твърде сладки, мазни храни и такива с изкуствени багрила и консерванти;

- не давайте храна през нощта;

- отделете внимание на спокойната подготовка за сън: спокойни игри, топла баня, приспивни песни, приказка.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР