Детето е на 4 години, а пробата е изпратена в

...
Детето е на 4 години, а пробата е изпратена в
Коментари Харесай

Първи случай на опасния хепатит в Бургас

Детето е на 4 години, а тестът е изпратена в София на 3 май
Момченцето към този момент е добре и е изписано от болница

Има регистрирани случаи в 20 страни

Регистриран е първи случай у нас на рисковия тайнствен хепатит при деца, за който алармираха няколко страни. Той е в Бургас. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова. Момченцето е на 4 години, а тестът е изпратена в София на 3 май. Сербезова разясни, че детето към този момент е изписано от болница и се усеща добре.

На въпрос изолирани ли са контактните хора на това дете, Сербезова отговори: “Това е предмет на епидемиологично изследване, което се прави от съответната Регионална здравна инспекция”.

“Важно е да бъдем извънредно виновни и бдителни към всичко, което се случва с нас”, сподели още пред Нова телевизия Сербезова.

В началото на май поради хепатит с неуточнен генезис, здравното министерство изиска лекарите да изпращат при съмнителни случаи проби за проучване в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Заболяването се популяризира измежду деца в 20 страни по света. Между случаите няма директна епидемиологична връзка. В към половината от тях е регистриран аденовирус. Най-много инфектирани деца има във Англия, която е алармирала още на 5 април. В още 12 европейски страни, измежду които и Румъния, има доказани случаи. При пет деца се е стигнало до чернодробна трансплантация. Индонезия заяви, че три деца са умряли от хепатита с неразбираем генезис.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР