Детелина Ханчева - спътницата на Иван Гешев в живота, е

...
Детелина Ханчева - спътницата на Иван Гешев в живота, е
Коментари Харесай

МВР се зае с жената до Гешев

Детелина Ханчева - спътницата на Иван Гешев в живота, е обект на " инспекция по постъпил сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ по отношение на имотна машинация, осъществена от близка до върховен магистрат жена ".

Министерство на вътрешните работи пусна обширно известие през днешния ден по мотива. След трудове на, и съдружие " Боец " към този момент това е първата публична информация, че някой подхваща процесуални дейности по отношение на половинката на основния прокурор.

Актуалният в региона на Ханчева има бизнес с парцели, като се изключи че е юрист.

Сигурно е, че от гражданското придвижване са податели на сигнал до ГДБОП по мотива.

Както е известно, около делото на Десислава Иванчева в " Младост " пък в общественото порстранство излизаха данни - със същите източници, за свързаности през трето лице на Хачева с главния очевидец Александър Ваклин.

Кой крив, кой прав и има ли данни за непозволени дейстия, е въпрос всъщност, който най-вероятно ще се прецизира в бъдеще.

Днес обаче от Министерство на вътрешните работи пишат следното във връзка придвижването на документите:

" Разпоредена е инспекция по постъпил сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ по отношение на имотна машинация, осъществена от близка до върховен магистрат жена. Според настоящото законодателство тя не се употребява с имунитет от следствие. Това ще е втора инспекция по същото лице.

Първата инспекция е почнала на 4.12.2021 година след различен постъпил сигнал от някогашен заместник-кмет на регион „ Младост “ и е обвързван с имотни покупко-продажби на лица, свързани със същия върховен магистрат (очевидно - историята с Александър Ваклин, б.р.).

С писмо от 05.01.2022 година Специализираната прокуратура е изискала на съображение чл.145, ал.1 от Закон за съдебната власт всички материали по преписката с претекста, че те касаят магистрат и следва неотложно да се дават.

В тази връзка следва да се посочи, че сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати, заради което СП не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция ", заключават от Министерство на вътрешните работи.

Оттам допълват и, че " поражда въпросът каква е повода СП да изисква материали, въпреки да знае, че не е способена по случая ". Имало второ писмо и от Софийската градска прокуратура, като те дори поискали " освен на материалите по този случай, само че и информация за всички осъществени от страна на Министерство на вътрешните работи предварителни инспекции от 01.01.2020 година досега ".

Затова вътрешното министерство дава обещание, че ще сезира Висшия правосъден съвет - " с искане за осъществяване на инспекция дали са оказвани напън и интервенция при условието на материалите ".

В този смисъл Министерство на вътрешните работи малко изостава от прокуатурата - защото оттова пък непрестанно подават сигнали - в това число до европйските институции, жалейки се от непозволен напън на политическо лице от Министерство на вътрешните работи върху тях. Последният път бе през вчерашния ден - от шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Ето и цялото известие на Министерство на вътрешните работи:

Разпоредена е инспекция по постъпил сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ

Министерство на вътрешните работи ще алармира Висш съдебен съвет и КПКОНПИ за непозволени дейности на Специализираната прокуратура

Разпоредена е инспекция по постъпил сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ по отношение на имотна машинация, осъществена от близка до върховен магистрат жена. Според настоящото законодателство тя не се употребява с имунитет от следствие. Това ще е втора инспекция по същото лице.

Първата инспекция е почнала на 4.12.2021 година след различен постъпил сигнал от някогашен заместник-кмет на регион „ Младост “ и е обвързван с имотни покупко-продажби на лица, свързани със същия върховен магистрат.

С писмо от 05.01.2022 година Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на съображение чл.145, ал.1 от Закон за съдебната власт всички материали по преписката с претекста, че те касаят магистрат и следва неотложно да се дават.

В тази връзка следва да се посочи, че сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати, заради което СП не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция.

Основателно поражда въпросът каква е повода СП да изисква материали, въпреки да знае, че не е способена по случая на съображение чл.411а Наказателно-процесуален кодекс.

На 22.03.2022 година от страна на Министерство на вътрешните работи е изпратено писмо до СП, в което се желае информация за взетото отношение по изпратените материали от инспекцията. До момента отговор няма.

Министерство на вътрешните работи ще подаде сигнал до Висш съдебен съвет с искане за осъществяване на инспекция дали са оказвани напън и интервенция при условието на материалите по преписката от върховен магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи по отношение на проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 година е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по предоставена инспекция по реда на член 145, алинея 1, т. 2 Закон за съдебната власт. В него се твърди за формирана кореспонденция по сигнал за закононарушения по работа по отношение на магистрати, осъществени от шефовете на две основни дирекции и полицейски чиновници.

По този мотив СГП изисква даването освен на материалите по този случай, само че и информация за всички осъществени от страна на Министерство на вътрешните работи предварителни инспекции от 01.01.2020 година досега.

Неясна остава за Министерство на вътрешните работи повода, заради което СГП излиза отвън обсега на предоставената извънпроцесуална инспекция.

Надолу следват итати от относимите закони.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР