Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха

...
Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха
Коментари Харесай

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута


Дете почина при хипотетична химическа офанзива в Източна Гута, оповестиха сирийски опозиционни деятели, представени от ДПА.

Агенцията отбелязва, че обявеното нахлуване с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници покрай столицата Дамаск е било осъществено през вчерашния ден - ден откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри единомислещо резолюция за неотложно 30-дневно преустановяване на огъня в Сирия по филантропични аргументи.

Четиринадесет индивида са получили проблеми с дишането, откакто аероплан на сирийските държавни сили поразил село Аш Шофание в Източна Гута, заяви Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида - неправителствена мониторингова организация, която работи във Англия и разполага с необятна мрежа от информатори в Сирия.

Опозиционни деятели в региона потвърдиха, че няколко души имат дихателни проблеми, а едно дете е умряло.

Сирийското държавно управление нееднократно е отричало да употребява химически оръжия. Опозиционни деятели обаче оповестиха за офанзиви с хлор в Източна Гута на 13 и 22 януари, показва ДПА.

Най-малко 10 цивилни бяха убити през днешния ден при въздушни удари и артилерийски обстрел на бунтовническия анклав, съобщи Франс прес, като се базира на мониторинговата организация.

Сред жертвите в Дума, най-големия град в региона източно от Дамаск, са девет души от едно и също семейство, в това число три деца.

Миналата неделя сирийските държавни сили започнаха акция на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна интервенция за завладяване на бунтовническия анклав с повърхност от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за осем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

Източна Гута, с население от към 400 000 индивида, е обсадена от 2013 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изиска резолюцията на Съвета за сигурност за преустановяване на огъня в Сирия да бъде приложена незабавно, съобщи Франс прес, като се базира на официално съобщение на неговата пресслужба.

Гутериш се аргументира с нуждата от неотложно даване на филантропична помощ, с цел да бъдат облекчени страданията на сирийския народ.

Новата атака на режима на Башар Асад против анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който гласоподава единомислещо за преустановяване на огъня след дни на интензивни диспути, написа английският в. " Гардиън ". Боевете ускориха и натиска над съветския президент Владимир Путин, най-влиятелния покровител на Асад, да накара сирийския си съдружник да съблюдава разпоредбите.

Руският президент стана обект на нови рецензии поради дейностите на Москва, възприети като безсрамен опит да се забави приемането на резолюцията за преустановяване на огъня, за Асад да има време да довърши завладяването на Източна Гута. Правозащитни организации акцентират, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има стеснен обсег не включва съответен график за прекратяването на огъня, акцентира в. " Гардиън ".

Според сирийското държавно управление примирието би трябвало да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче към този момент отхвърли концепцията, че резолюцията обвързва и нейните сили, а Съединени американски щати не са заемали позиция, отбелязва английското издание.

За да се подсигурява поддръжката на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени " терористи " - малка врата, която наподобява дава опция за продължение на боевете на доста фронтове. Правителството в Дамаск постоянно назовава всички свои съперници " терористи ", въпреки че интернационалната общественост счита за екстремистки единствено дребна част от въоръжените групи в Сирия.

Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, към този момент съобщи, че Дамаск и неговият съдружник Техеран ще спазят резолюцията, само че че предградията на сирийската столица не са включени в нея, тъй като са под контрола на терористи. Но точно страданията на мирните жители в Източна Гута подтикна Организация на обединените нации да гласоподава за преустановяване на боевете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР