Дете, за което лекарите са казвали, че няма да може

Дете, за което лекарите са казвали, че няма да може ...

Дете опровергава диагнозата на лекарите, че няма да проходи.


Дете, за което лекарите са казвали, че няма да може да проходи, днес тича, скача и кара тротинетка. Всичко това благодарение на рехабилитацията, на която родителите му го водят редовно. Вдъхновяващата му история е част от кампанията на Уницеф "С очи за всички".

Тя е само на седем. Но от възрастните не я различават единствено годините.
Яна Дундакова, майка на Божидара: Винаги усмихната, може би това е минус за нея, но тя познава само света на доброто.
Изобщо не е като големите - не се оплаква, когато носи тежко, обича да играе и няма нищо против котките да са с нестандартен цвят на ушите (оцветява коте).Това обаче невинаги е било така.

Ани Динчева, сензорен терапевт: Преди четири години Божидара беше много различна. Не желаеше дори да хване молив и флумастер, а сега откри, че обожава да рисува.
Преди повече от четири години медицинските изследвания показват, че Божидара има проблем с малкия мозък.

Яна Дундакова: По документи тя трябва да бъде неподвижна и да не мърда нито един крайник. Просто жив труп, както каза един от неврохирурзите.
Много обича да сме в парка и да кара тротинетка, да ходим на пързалки и люлки. Много обича да се катери. Когато се слеем с децата и има движение, тя е просто една от тях.
И колкото и да вярваме в чудесата, те не идват просто защото някой ги чака. Идват, защото някой се е борил за тях.

Яна Дундакова: Ние намерихме нашите рехабилитатори, нашето семейство, защото ние сме си едно семейство.
В това семейство Божидара отива с усмивка. Може би защото тук не виждат в нея диагноза, а дете.

Ани Динчева: Всяко дете, всеки човек може нещо. Подкрепата започва от там - да опознаем детето, да разберем какво може, защото ние виждаме всички онези неща, които те не могат, важно е обаче да видим какво могат и да го използваме така, че те да научат нови неща. Яна Дундакова: С всеки изминал ден напредва благодарение и на любовта, и на терапиите, и на ината, който носи тя. Ани Динчева: Непрекъснато ѝ вдигаме летвата. Колкото повече ѝ вдигаме летвата, толкова повече скача и тя.
Засега е надскочила всички очаквания на лекарите.
Яна Дундакова: Когато човек не се отказва и прави всичко с усмивка, резултати има.
А Божидара има поне десет усмивки на двете си ръце (нарисуваха и усмивки на пръстите). И грижливо пази всяка от тях. В случай, че се наложи да услужи с една на някой от големите.

Източник: bnt.bg