Дете се прибира в къщи от училище. Влиза в хола

...
Дете се прибира в къщи от училище. Влиза в хола
Коментари Харесай

Как българският народ посреща новината за падането на мониторинга

Дете се прибира в къщи от учебно заведение. Влиза в хола с наведена глава. Бащата пита: Какво става, да не са ти изяли десерта? Детето не дава отговор. Намесва се майката: Кажи, маме, да не са ви плашили с джендери или Ангел Джамбазки да е пропагандирал против гей парада?
Детето изхлипва: Пак двойка… (Асоциация с картината „ Опять двойка” на художника Фьодор Решетников. Гешев и Цацаров да не го бъркат с военачалник Решетников…)

Тишина. В стаята се прокрадва напрежение… И в този миг на тв приемника се появява Жан-Клод Юнкер. Бащата се заслушва и след момент скача от дивана, изпаднал в еуфория: Свалили са мониторинга на Европейски Съюз и няма повече да ни подлагат на критика за корупцията и беззаконията. Край на мониторинговото иго! Е, в този момент към този момент ще станем като Швейцария. А двойката не я мисли - пидпломи се купуват. Депутатски и кметски места - също. А може и прокурорче да те направим– не е по никакъв начин неприятно...

През прозореца в този миг се дохвърчат бурните ритми на българско хоро. Семейство се лепва на перваза. А на улицата - о, знамение! От блоковете се изсипват щастливи хора, прегръщат се, плачат и се хващат на кръшното хоро, извило се като смок в междублоковите пространства, незастроени кой знае за какво. Хорото водят напети политици, с грейнали лица. Веят се флагове.

Мамо, мамо, я ги виж! – рипва детето, не запомнило за гадната двойка.

– Що е? – Идат, погледни ги.

С пушки, с саби... – Що стоиш?

Скоро, чадо, поздрави ги!

Тях ги господ прати насам,

да оказват помощ, чадо, нам.

Звуците на радостното хоро се извисяват над блоковете, оттова над околовръстния, гори и планини и се понасят над Родината.

Някъде на „ Дондуков “ един мъж изтрива гореща сълза, търкулнала се по обветреното му лице.

Някъде, още по-далеч, магистрални труженици и труженички стопират работа за момент почивка, избърсват с ръкав потта от челата и се прекръстват, вперили поглед в небето: Мониторингът падна!

21 октомври – новият Трети! (март)

21 октомври – новият Девети! (виж снимката)

21 октомври – новият Десети!

Творчески колектив

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР