Дете означава всяко човешко същество на възраст под 18 години

...
Дете означава всяко човешко същество на възраст под 18 години
Коментари Харесай

20 ноември - Световен ден на детето

" Дете " значи всяко човешко създание на възраст под 18 години в случай че според закона, използван за детето, пълнолетието настава по-рано. “

Днес означаваме Световния ден на детето.

На този ден УНИЦЕФ подписва Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации. Датата се отбелязва във всички страни-членки на общността.

“Детето… от рождение има право на име, правото да придобие поданство и доколкото е допустимо, правото да познава и да бъде отглеждано от своите родители. ”

Според статистически данни към 2015 година България е преди всичко по изоставени деца в Европейския съюз. Нежеланите от родителите си деца са били над 2000, като съвсем половината от тях са били оставени още след раждането им.

Най-честата причина фамилиите да не желаят децата са ранна бременност на майката или лимитирани финансови благоприятни условия.

Към момента близо 3 хиляди деца в България живеят лишени от фамилна среда и родителска грижа.

„ Държавите - страни по Конвенцията, признават правото на всяко дете на витален стандарт, съответствуващ на потребностите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и обществено развиване. “

130 деца умират всеки ден от недохранване в Йемен. Организацията Save the Children сигнализира, че чака до края на годината се чака броят на починалите деца в страната да доближи 50 000.

Поради тежката политическа обстановка в страната достъпът до храна и медицински грижи е стеснен, а близо 400 000 деца имат потребност от лекарска помощ.

Ситуацията не е по-различна и в други страни от света. Близо 200 деца умират дневно от апетит в Североизточна Нигерия, а в Етиопия близо 4,6 милиона деца се сблъскват с глада всеки ден.

„ …никое дете да не бъде подлагано на изтезания или друго грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване “

„ …никое дете да не бъде лишено от неговата независимост нелегално или случайно “

Язидски девойки приготвят домашните си в бежански лагер край Мосул.Източник: Getty Images/Guliver
След започването на рецесията в Сирия, една от общностите, които са подложени на най-жесток тормоз е тази на язидите. Терористите от Ислямска страна хващат деца от общността и ги подлагат на дълго и дълготрайно недояждане, след което ги карат да се бият, с цел да си завоюват късче домат.

Други от тези деца попадат в иго. Цената им е 60$ на дете.

Данните са в действителност стряскащи. Но въпреки всичко остават суха статистика. Много деца не знаят, че през днешния ден имат празник. Не знаят, че имат права. Всъщност, не знаят, че са деца, въобще. И в действителност – в никакъв случай няма да бъдат такива.

Vesti.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР