Дете от бидонвилите на Монровия, превърнало се в световна футболна

...
Дете от бидонвилите на Монровия, превърнало се в световна футболна
Коментари Харесай

Беднякът, който стана футболна звезда, вече е президент

Дете от бидонвилите на Монровия, трансформирало се в международна футболна звезда през 90-те години на предишния век това е Джордж Уеа, към който към този момент би трябвало всички да се обръщат с „ Г-н президент “.

ЛИБЕРИЯ ИЗБРА ФУТБОЛНА ЗВЕЗДА ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА

Той реализира фантазията на своя живот след края на спортната си кариера и стана в четвъртък президент на родната си Либерия – страна, унищожена от революция, където новият водач се надява да донесе помиряване.

51-годишният бивш ослепителен нападател на френския гранд „ Пари Сен Жермен “ и на италианския „ Милан “ завоюва с огромна преднина – 61,5% от гласовете – втория тур на президентските избори против своя противник, вицепрезидента Джоузеф Боакай .

Единственият африканец, получавал най-голямата самостоятелна премия във футбола „ Златната топка “ (през 1995 г.), Уеа постоянно отсъстваше от страната по време на гражданската война през интервала 1989-2003 година, в която починаха близо 250 хиляди души.

George Weah wins Liberia election as president elect. pic.twitter.com/5XjVeTcoK8
— Clarence Lee Chea (@CheaClarence) December 28, 2017
Опожарена къща

Критикуват го поради прекомерно неразбираемата му стратегия и чести отсъствия от Сената, само че той отвръща, като напомня триумфите си в опазването на здравето и образованието, остава все по този начин непосредствен до популацията и раздава обещания: „ Ще направя по този начин, че лечебните заведения у нас да бъдат оборудвани, а лекарите и сестрите – подготвени и да имат имат тласък да работят "

Уеа си избра за подгласничка Джуъл Хауард-Тейлър, някогашната брачна половинка на тогавашния партизански пълководец и президент Чарлз Тейлър (1997-2003), станала през днешния ден почитан сенатор. Но потвърждавайки, че „ всички бяха другари с Чарлз Тейлър “, Джордж Уеа повтаря, че „ не поддържа връзки “ с някогашния президент, наказан през 2012 година от интернационалното правораздаване на 50 години затвор за закононарушения против човечеството и военни закононарушения в прилежаща Сиера Леоне.

По време на гражданската война Уеа се разгласи за мир в Либерия и отправяше към Организация на обединените нации апели да избави страната му. За възмездие бунтовници опожариха къщата му в Монровия и взеха за заложници двама негови братовчеди.

George Weah wins Liberia election as president elect. pic.twitter.com/5XjVeTcoK8
— Clarence Lee Chea (@CheaClarence) December 28, 2017
От Камерун до Монако

Като човек от етноса кру, един от главните в Либерия, Джордж Уеа не е част от елита – потомците на някогашни американски плебеи, обичайно преобладаващи в политическия живот. Животът на 22-годишния тогава юноша придобива благополучен поврат за първи път през 1986 година с помощта на Арсен Венгер.

Тренирал по това време монакските футболисти, френският стратег го открива в камерунския тим „ Тонер “ (Яунде) и го води в подножието на именитата Скала на Монако. През идващите 14 години здравият нападател игра за най-големите европейски клубове – „ Пари Сен Жермен “ и „ Милан “ в апогея на кариерата си, а по-късно – за „ Челси “, „ Манчестер Сити “, „ Марсилия “, натрупвайки внушително положение. Той обаче не не помни и предградията на Монровия, където към момента рита футбол с другари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР