Дете на 2 години и 6 месеца от Перник е

...
Дете на 2 години и 6 месеца от Перник е
Коментари Харесай

2-годишно дете на антиваксърка се зарази с коклюш в Перник

Дете на 2 години и 6 месеца от Перник е диагностицирано с коклюш. Това съобщи за news.bg заместник-директорът на Регионалната здравна ревизия в Перник доктор Нина Стаменова.

Детето е към този момент се лекува амбулаторно, а диагнозата му е доказана от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) в София.

По думите на Стаменова детето живее в квартал " Църква " в регионалния град. Към момента няма данни за други деца с инфекциозната болест.

Детето се е заразило, тъй като не е било имунизирано с нито една от наложителните ваксини. Майката изрично отказала това с декларация, в която се позовала на европейски практики и законодателство на Европейски Съюз.

Д-р Стаменова осведоми и че болното дете не е посещавало нито едно детско заведение, то било гледано у дома от родителите си, надлежно няма заплаха от разпространяване на инфекцията.

Детето също по този начин се водило при общопрактикуващ доктор, само че по отношение на данните то в никакъв случай не е било преглеждано.

" Ако детето беше ваксинирано, в този момент нямаше да се разболее ", твърди здравният специалист.

Стаменова разяснява за news.bg настоящата през последните няколко години тематика с антиваксърското придвижване. По думите ѝ тематиката през днешния ден е по-актуална от всеки път и това се вижда и у нас около зачестилите случаи на инфектирани от морбили деца последните месеци.

Според доктора в България има добре построена процедура в Регионалните здравни инспекции за оптимален обсег на имунизация. " Благодарение на положителното имунизационно покритие в Регионалните здравни инспекции и положителната работа на общопрактикуващите лекари, у нас не се стигна до нещо по-сериозно ", изясни тя, само че и още веднъж подчертава върху вредата, която нанасят антиваксърите.

News.bg напомня, че съществени епидемии на морбили сега има в прилежащите Румъния, Македония и Сърбия.

Различни данни сочат, че броят на заразилите се единствено ще се усилва.

Според статистика УНИЦЕФ близо 170 милиона деца по света под 10-годишна възраст не са ваксинирани и предпазени от заболяването, а към 2 на всеки 1 000 случая имат съдбовен край.

Данни на Световната здравна организация (СЗО) пък демонстрират, че случаите на морбили са се нараснали с 50% единствено в границите на миналата 2018 година.

И макар че равнищата на имунизация се усъвършенстват, опасността става все по-сериозна. Най-много случаи през 2018 година са регистрирани в Украйна, където инфектираните са над 10 пъти повече от идната с най-вече случаи - Сърбия.

В България към края на месец април има над 450 случая на морбили в наранени 11 области в страната по данни на Министерството на здравеопазването. Беше образуван и Национален координационен съвет за надзор на заболяването.

В началото на сегашния месец май в Германия беше показан законопроект, който планува санкции до 250 000 евро за родители, които отхвърлят да имунизират децата си против морбили. Солени санкции има и в Съединени американски щати, както и в доста други страни по света.

На въпрос дали в България може да се подхващат дейности на законодателно равнище против родителите, които отхвърлят да ваксинират децата си, доктор Стаменова изясни, че в действителност у нас има сходни ограничения, само че те са доста мъчно реализируеми.

" Колегите общопрактикуващи лекари изискват осведомени единодушия от всички родители. Декларацията за отхвърли от ваксини е пред мен - родителите се базират на европейски практики и законодателство. Иначе у нас има написана наказателна отговорност за родители, които отхвърлят, само че на процедура това се ползва доста мъчно ", уточни специалистът.

Стаменова добави, че все пак инспекциите у нас имат извънредно огромен ангажимент за предварителна защита и лекарите водят същинска битка за по-висок имунизационен обсег на децата. Води се прецизен надзор при персоналните лекари. " Повечето сътрудници, не мога обаче да употребявам прецизен %, най-малко за нашата област - имаме доста висок обсег - над 95% ", уточни още зам.-директорът на РЗИ в Перник.

В умозаключение тя предложи вместо финансови рестрикции у нас да се вкарат текстове, които да дават опция на контролните органи да наблюдават за недопускането на неимунизирани деца в общи заведения като градини, ясли и други. " Ако детето не е имунизирано, не може да влезе в колектив. Това е предварителна защита, с цел да не се позволява разпространяването ", сподели доктор Стаменова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР