Детайлни данни, ден по ден, за всички държавни плащания над

...
Детайлни данни, ден по ден, за всички държавни плащания над
Коментари Харесай

Божидар Божанов освети плащанията на държавата над 5000 лева

Детайлни данни, ден по ден, за всички държавни заплащания над 5000 лв. на бюджета към компании, медии, лица, администрация разгласява министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в Портала за отворени данни. Става въпрос за разплащанията по системата СЕБРА, които и досега са обществени, само че не можеха да се обработват и проучват софтуерно.

" От тази седмица данните към този момент са качени на портала за отворени данни. 900 MB файл с данни всяко едно заплащане (над 5000 лв) за всички разноски, като се изключи заплати и осигуровки. Очакваме в идващите седмици институциите в бранш " сигурност " да дадат единодушие за издание и на техните данни ", написа министърът във фейсбук.

Какво може да изскочи от разбора на данните?

От анализирането на тези данни може да се види на кого е плащала страната най-вече в даден бранш, кои компании стартират да получават повече пари при идване на власт на едно или друго държавно управление. Божанов прецизира, че да вземем за пример растежът на заплащания към някои строителни компании в последния мандат на ГЕРБ е любопитен.



Може да се види кои заплащания се разминават от оповестените по публични поръчки (т.е. или попадат в изключения по Закон за обществените поръчки, в това число инхаус, или са сключвани необявени спомагателни споразумения).

Плащанията към медиите също могат да се видят, " с цел да си разбираем за какво една или друга медия е благосклонна към властта " , споделя още министърът.

Досега СЕБРА данните не са били детайлни

" Досега данните от СЕБРА бяха обществени единствено в систематизиран тип - кои институции какъв брой заплащат всеки ден. Но не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции, не и защо тъкмо. Сега това се трансформира и оттук насетне всяко заплащане ще би трябвало да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, откакто е направено ", прецизира още Божидар Божанов.

Той прибавя, че тази седмица ще разгласява и разпоредба, която да уреди това обвързване на изпълнителната власт.

" Прозрачността е мощна антикорупционна мярка. Когато планиращия да злоупотреби с обществени средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването към този момент няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - към този момент вместо да има просто едни обвинявания, ще се виждат цифри и графики, които демонстрират действителните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинявания за корупция, то най-малко да бъде плащана политическата цена за такива дейности ", показва още Божидар Божанов.

Смятам, че като държавно управление сме длъжни да осветим работата на страната, тъй като тя би трябвало работи за хората и пред хората, заключава министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР