Детайлите около логистиката по ваксиниране срещу COVID-19 продължават да остават

...
Детайлите около логистиката по ваксиниране срещу COVID-19 продължават да остават
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Всичко за ваксините ще се изясни, но не сега

Детайлите към логистиката по имунизиране против COVID-19 не престават да остават неразбираеми. Здравният министър Костадин Ангелов показа пред медиите първия изнесен пункт за имунизиране в столицата, който ще е пред постройката на Регионалната здравна ревизия. Единственото, което е ясно сега, е че фургоните пред РЗИ ще стартират с ваксинациите  на медици и фармацевтти, които  работят отвън лечебните заведения. На територията на София можело да бъдат открити още два такива центъра пред огромни магазини, не се оповестява къде, центрове може да има и в други огромни градове. Още няма утвърдена продуктова харастеристика на първата чакана ваксина на Пфайзер/Бионтех, ще  предоставим отговор на всички въпроси, като се получи, даде обещание Ангелов. 

Как ще текат имунизациите се чака да стане  по-ясно до края на седмицата, когато 6-те районните здравни инспекции, избрани да координират логистиката във всички области на страната, би трябвало да са подготвени с пътни карти. Ваксинацията на медицинския личен състав от болничната помощ ще става в лечебните заведения. Пунктове обаче няма да има във всяка болница - за София досега предпочитание да имат такива са декларирали 7 лечебни заведения. Вече се разбра, че на теритоията на страната ще работят 47 мобилни екипа, които да поемат част от имунизирането в мъчно налични региони и групи. Няма изясненост все още за разпределението им по региони.

В изнесения пункт пред РЗИ започваме във фаза 1 с имунизацията на стоматолози, фармацевти, асистент фармацевти, джипита, лекари на свободна процедура, изясни шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. Фургоните пред РЗИ са 6, един пункт има вътре в постройката, ще бъдат открити още два фургона, с което пунктовете ще станат общо 9. В един фургон с две работни места могат да се обслужват по 84 пациента дневно, в случай че имунизацията се слага приблизително за към 20 минути с работно време на пункта от 6,30 до 20,30, добави Пенчев. Ваксинациите ще стават по график, няма да има скупчвания като пред магазини. Във фургоните ще работят чиновници на РЗИ и на общинските  лечебни заведения. Поставянето на имунизациите ще се отразява в съществуващия имунизационен указател, като " Информационно обслужване " ще доработи системата, тъй че информацията за COVID-19 да може да се извлича автоматизирано, разяснява здравният министър Ангелов. Той още веднъж разяснява, че е рано да се приказва какви промени ще има в настоящите сега противоепидемични ограничения. 

 

Личните лекари: Интересът към имунизациите е невисок поради доста боледуващи  

Процентът здравен личен състав, декларирал предпочитание да се имунизира не е невисок, в случай че се регистрира огромният брой преболедували и боледуващи сега. Много от сътрудниците се възвръщат извънредно постепенно, съсловието пострада доста. В същото време още няма отговор какъв брой време след имунизацията може да с е имунизираме. Това разяснява в студиото на Нова тв персоналният доктор Гергана Николова. Според Николова има дефицит на информация за имунизациите и персоналните лекари са затрупани от въпроси, без да могат да им отговорят. 
" Тук не става въпрос да имунизираме непременно, тъй като има акция, при преболедувалите би трябвало да се регистрира по кое време е най-добре да се сложи имунизацията ", разяснява Николова във връзка неналичието на интерес при някои медици на този стадий да се имунизират. Според нея е недоступимо и съсловието да научава един или различен подробност за имунизациите от медиите. " Ние не сме в 15 век, всичко в медицината става с осведомено единодушие - аз ще ти слага ваксина, откакто ти обясня какво се чака да се реализира с нея и за какво е подобаваща за теб. Няма по какъв начин да има осведомено единодушие, когато няма информация. Принудени сме да търсим и да четем изявления в непознати научни списания ", посочи персоналният доктор. Според Николова приравняването на антигенните проби към  PCR тестванията сигурно ще усили статистиката за заболеваемостта. Правят се 3000 PCR-а, горе долу толкоз са и антигенните проби, сигурно доста от тях са позитивни, добави тя. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР