Дестки снимки във фейсбук показват мащаба на запрашаването, който екоинспекторите

...
Дестки снимки във фейсбук показват мащаба на запрашаването, който екоинспекторите
Коментари Харесай

ТЕЦ "Брикел" на Ковачки ще бъде глобен след медийни репортажи

Дестки фотоси във фейсбук демонстрират мащаба на запрашаването, който екоинспекторите не са съумели да видят.

Което се вижда в обществените мрежи и новините, е по-важно от това, което се вижда от прозореца. Това евентуално е правилото на работа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, която разгласи, че ще глоби Топлоелектрическа централа " Брикел ", обвързвана с Христо Ковачки.

Причината са десетки фотоси и видеа в обществените мрежи, които демонстрираха великански прашен облак в региона към обвързвания с Ковачки Топлоелектрическа централа, а националните малките екрани направиха репортажи за замърсяването на Гълъбово. Още към 10 часа сутринта в районната екоинспекция са постъпили и публични сигнали за замърсяването на въздуха.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Така излиза, че районната ревизия ще санкции ТЕЦ-а не тъй като непрекъснато бълва черен дим, а поради медийния звук към запрашаването в региона на Гълъбово.

Глоба, само че не поради замърсяването

При осъществената инспекция на място на хранилище за неопасни индустриални боклуци на Топлоелектрическа централа " Брикел " и на площадката на централата е било установено, че оросителната система на депото работи в естествен режим и няма запрашаване. " Регистрираното във вчерашния ден запрашаване е вследствие на неорганизирани излъчвания от депото ", изясняват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора.

В случая се има поради мощния вятър, който е раздухал прахоляка. Съгласно изискванията на комплексното позволение ТЕЦ-ът е длъжен да уведомява способените органи при повреди или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани излъчвания и подхванатите коригиращи ограничения за ограничение на образуването им. При инспекцията обаче е открито, че не са изпълнени тези условия, Именно поради това ще бъде стартирана административно-наказателна процедура против централата, а не поради самото замърсяване.

" Предвид променливата метеорологична конюнктура е издадено и наставление да се подхващат всички ограничения за в допълнение навлажняване на депото през идващите дни за недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и всекидневно докладване за осъществяване на предписанието ", споделят още от старозагорската екоинспекция.

Без горене на боклуци към този момент

Любопитното е, че Топлоелектрическа централа " Брикел " трябваше да спре работа още в края на 2010 година, откакто четири години по-рано изтече комплексното ѝ позволение и откакто изразходи в допълнение разрешените ѝ 20 хиляди часа без сероочистващи съоръжения. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора даже издаде заповед за прекъсването, а съдът я удостовери. Работниците обаче излязоха на митинг и държавното управление остави два от блоковете да работят с оправданието, че градът няма опция за отопление. Впоследствие беше построена сероочистка за три от шестте блока и централата получи ново сложно позволение.

Въпреки това " Брикел " продължава постоянно до замърсява града и е повода за една от наказателните процедури против България.

В края на предходната година централата показа капиталово предложение за смяна на горивната апаратура и подмяна на част от въглищата с боклуци. Районната екоинспекция обаче отхвърли осъществяването на този проект, който Ковачки сполучливо ползва в някои от топлофикациите си и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Тази рядка демонстрация на противоречие от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора може би ще претърпи смяна, поради обстоятелството, че енергийният предприемач се е преърнал в незаобиколим фактор при търговията с електрическа енергия и от него значително зависят цените на тока за бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР