Дестинация за четири сезона. Това е мотото, под което България

...
Дестинация за четири сезона. Това е мотото, под което България
Коментари Харесай

Кулинарни номади: Нов шанс за среща с непознатата България

Дестинация за четири сезона. Това е мотото, под което България се популяризира по света и се пробва да наложи като наклонност. Въпреки това обаче досега страната ни разчита главно на ски туристите и всички, които са решили да отидат на море на българското Черноморие. Все още липсва въпросната диверсификация на туристическия артикул, за която приканват от сектора.

Една от опциите за развиване на туризма в България в посока, в която няма да бъде напълно подвластен от климатичните условия, е кулинарният туризъм. Именно в тази тенденция преди дни в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се организира среща, на която бе разисквано създаването на Маркетингова тактика за достъп до пазари и реклама на българското вино.

„ Документът се планува да е за период от 3 години, като планираме и основаването на тематична работна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на стопанската система и сектора. Намеренията ни са да бъде изработен и финансов разбор и да бъде обезпечен бюджет за осъществяването ѝ “, разясни по време на срещата зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той напомни, че Министерството на земеделието работи по основаването на цифрова карта на България, в която ще бъдат включени обектите за винен туризъм.
Хубава храна и забавни места
С концепцията да оказват помощ за развиването на този бранш и да привлекат повече туристи в България Ния и Калина основават Food Nomads в края на 2022 година Туристическата организация се занимава с организирането на винени турове и екскурзии, отдадени на хубавата храна и забавните места. 



Ния и Калина, основателки на Food Nomads (отляво надясно) 

Искахме да сме част от развиването на кулинарния туризъм в България и доколкото можем да помогнем за неговото разпространение. Има толкоз доста места и мазета, които самите ние като българи не знаем “, споделя Ния Василева пред Economic.bg.

Младите девойки са се заели със задачата да провеждат кулинарни турове и да демонстрират разнообразни кътчета на България, както на българите, по този начин и на чужденците. За момента провеждат турове главно в Западна Тракия, само че напълно скоро се чака да има такива и в Северна България, към региона на Стара Загора, както и по Черноморието.

Има ужасно доста благоприятни условия за развиване на този вид туризъм. Като страна имаме всяка една причина да сме едно ужасно място за сходен вид туризъм. Много от самите винарни осъзнават също тази опция. Не единствено за българския пазар, само че и за чужденци, които да притеглим с този тип туризъм “, споделя още Ния.

Идеята на Food Nomads е да опишат на туристите историята на обещано място през обичайна храна и локалните хора. Да се потопят в културата на мястото и да опознат България оттатък най-популярните туристически дестинации.
Гурме дестинации
Припомняме, че министерството на туризма още през 2017 година създаде карта с 12 винено-културни дестинации като част от самодейността „ Сподели България “, която беше в взаимно партньорство сред туристическото и земеделското министерство.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинкулинарен туризъм МЗХГ Министерство на туризма Министерство на земеделието винено-кулинарни дестинации ПоследниНай-четениТуризъм 56 Кулинарни номади: Нов късмет за среща с непознатата България Политика 112 Байдън упрекна републиканците, че „ взимат стопанската система за пленник “ Финанси 144 Парична научна фантастика: Колко близо е цифровият паунд? Транспорт 488 Скоро полети ще може да се извършват единствено от един водач Накратко 1532 Вечерни вести: Властта бори високите цени с нов сайт; Повече и по-големи жилища на пазара Компании 236 MFG Invest влага над 1 млн. лева в Tiger Technology Енергетика 2552 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Киберсигурност 340 Хиляди сървъри на VMware са обект на най-голямата по рода си офанзива до момента Имоти 1244 Строителите пуснаха на пазара повече и по-големи жилища в края на 2022 година Индустрии 832 Светът ще се сблъска с огромен дефицит на мед Лукс 7768 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Digital 5484 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 3989 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Бюджет и финанси 3182 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Компании 3059 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Енергетика 2552 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Бюджет и финанси 2543 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 2258 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Енергетика 2141 Накъде тече съветският нефт Любопитно 2027 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Всички новини17:42 Индустрии 56 Светът ще се сблъска с огромен дефицит на медОще от ТуризъмВиж всички„ Целият развой е сбърк
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР