Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две

...
Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две
Коментари Харесай

Кратък наръчник по сицилианска кухня от един от най-добрите италиански готвачи

" Дестинация: Храна " е специфична поредност в " Дневник ", която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета.

Вероятно непрофесионалистите в кухнята непроменяемо свързват моцарелата с Италия, а сосът бешамел с Франция. Нещата не са толкоз елементарни и ясни, когато приказваме за Сицилия. През острова са минавали и оставяли своите белези даже и върху храната араби, французи, испанци.

Тъкмо посредством арабите на острова, а след това и в останалата част на Италия се популяризира патладжанът. И до през днешния ден той участва в доста наши предписания, споделя пред " Дневник " Маурицио Ферери - сицилианец, избрал преди 16 години България за мястото, където да живее. Той е експерт в кухнята и през 2012 година е разгласен за най-хубавия италиански готвач в света от италианската федерация на готвачите.

На въпроса за какво няма собствен ресторант в България дава отговор малко и ясно на сносно теоретичен български:

" Защото цялостна покруса е личният състав "

Въпреки това сега се пробва да помогне на българските притежатели на един ресторант за италианска храна да го ръководят. В останалото време води клас по сомелиерство в Нов български университет и обмисля " школа " в помощ на бъдещите български сомелиери.

Казва, че Сицилия е бил и към момента е един от бедните региони на Италия. Това, което обаче в миналото се е считало за храна на бедните, през днешния ден обогатява локалната кухня или напряко се е трансформирало в деликатес. Какво са яли бедните сицилианци - риба и морски блага, които са им безвъзмездни, тъй като ги улавят сами в Средиземноморието, което ги обгръща отвред и откъдето потегля едноименната диета. В различен случай на масата имат кг паста, която сами си създали от отгледана от тях пшеница или пък са купили на ниска цена. Домати, чушки и други зеленчуци от градината, с които се прави салата, допълват хляба на масата. А в този момент салатите са толкоз богати, гарнирани със скъпи артикули и първокласен зехтин, че от време на време костват повече от главно ядене, споделя Ферери.

 Снимката е от Facebook профила на готвача.
Снимката е от Facebook профила на готвача.

Намаляването на бедността към този момент е отказало множеството поданици на острова да подготвят консерви през лятото, с които да си обезпечават вкусни артикули на трапезата през зимата - сушени на слънце домати, патладжани, разнообразни типове песто. Сега всичко в магазините е налично и има огромно многообразие, мисля, че съвсем и никой към този момент не консервира, изясняват готвачът.

Извън храната за всеки ден върху кухнята на острова отпечатък поставят френските готвачи, пристигнали с френското ръководство на острова при започване на 15-и век. Най-отчетлив образец за това въздействие е честото потребление на сос бешамел по необикновен метод - да вземем за пример с него се заливат солени палачинки. Теорията на Маурицио е, че сосът се среща в остарели сицилиански предписания, а в познатия му през днешния ден тип е развъртян от французите като са му добавили мляко. " Така, че

на хората, които споделят, че това не е сицилианска кухня аз споделям, че това Е сицилианска кухня "

показва той.

Привнесен извън, счита се, че още веднъж от арабите, е сладко-киселият усет, получен от комбинацията сред захар и оцет, който се усеща в доста ястия.

Ако ви се яде сирене моцарела, Сицилия не е мястото да му се насладите от все сърце. Не че няма да го намерите, само че просто тук преобладават рикотата и твърдите сирена. " Нещо като вашата извара, но дава напълно друг резултат ", разказва рикотата Маурицио. Обяснява, че тя се употребява както за сладкиши, по този начин и в солените предписания. Участва в емблематични предписания като канола - пура, пълнена с крем от рикота, захар, захаросани портокалови кори, марсала, късчета шоколад. И също в касата сичилиана - пандишпан, крем от рикота, кувертюра от бадемово тесто. А пастата " Ла норма " се гарнира с изключение на с доматен сос и патладжан и с рикота.

Типичните храни за Италия като

пастата и пицата също са разнообразни в Сицилия

Пицата се прави с по-дебело от обичайното тесто. Най-вкусната, която би трябвало да се опитва наложително съгласно Маурицио, е тесто, доматен сос, лук, сирене пекорино от овче мляко, маслини " и това е. Няма моцарела, няма другите подправки ".

 Кратък справочник по сицилианска кухня от един от най-хубавите италиански готвачи
© Георги Кожухаров

Картофените ньоки тук не се вършат с картофи, а с грис от твърда пшеница. Типичната паста, която наложително се прави и вкъщи, е бузята. Тестото, нарязано на ленти, се увива към стик като кука за плетене и изсъхва в добитата спираловидна форма. Обичайно се гарнира с песто с шам фъстък и пекорино сичилиано.

Още за италианската кухня и за други гурме дестинации - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР