Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две

...
Дестинация: Храна е специална поредица в Дневник, която свързва две
Коментари Харесай

Направи си сам: алтернативно мохито

" Дестинация: Храна " е специфична поредност в " Дневник ", която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета.

Коктейлът " Мохито " сигурно е в челните позиции на най-популярните коктейли. И също е измежду тези, които ценителите му са пили в разнообразни вариации, не всички от които положителни.

Барманът Илия Зотков, който ври и кипи в занаята от 20 години (и с който ви запознахме в този текст), предлага домакински метод към този коктейл, наименуван " обикновено мохито ". Елементарно, тъй като няма да се постави кафява захар, а бяла, и няма да се употребява лайм, а елементарен лимон, а ментата ще бъде сменена с босилек. Защо се прави всичко това?

Защото, изяснява Илия, не на всички места в страната човек има непрестанен достъп до свежа мента и още по-малко до свеж лайм. Освен това качествената кафява захар и лаймът са много по-скъпи и в случай че би трябвало да правиш напитката за домашно празненство, разноските се подвигат внезапно.

Барманите купуват свеж лайм от доставчиците и по този начин имат опция при потреблението му да извлекат всичко от маслата в кората. Това не е допустимо, когато плодът е прокиснал по щайги и лавици. Босилекът, счита Зотков, е по-разпространен от ментата и по тази причина го предлага за опция.

Ледът в този коктейл може да е натрошен, може и да не е. Обяснява, че в Куба не го трошат. Разликата е в това, че натрошен той доста бързо разводнява напитката, изключително в случай че е фалшив - т.е. не е задоволително изсъхнал.

Рецепта за различното мохито:

Бяла захар – 1 лъжица (може захарен сироп, тъй като се разгражда по-бавно)
Прясно изцеден лимон - 30 мл.
Босилек – 5-6 листа
Ром - 50 мл.
Сода - 50-100 мл.
Лед - 7-8 бучки

Технология: Листата на босилека може леко да се разтрият по ръба на чашата, с цел да пуснат ароматите си, преди да се пуснат в нея. Добавят се прясно изцеденият лимон и захарта и се разбъркват добре.

Следва ледът, който може да бъде натрошен, може бучките да бъдат оставени цели. Трябва да се знае, че натрошен той разводнява много бързо напитката, изключително в случай че не е първокачествен изсъхнал лед. Последен се изсипва ромът.

За декорация може да се пуснат 1-2 части лимон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР