Дестинация: Храна е нова специална поредица в Дневник, която свързва

...
Дестинация: Храна е нова специална поредица в Дневник, която свързва
Коментари Харесай

Пет емблематични ястия в Страната на баските

" Дестинация: Храна " е нова специфична поредност в " Дневник ", която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета.

Освен хазаин на кино фестивал столицата на страната на баските - Сан Себастиан, наричана от локалните Доностия, е градът с най-вече заведения за хранене със звезди " Мишлен " - повече има единствено в Киото, а кулинарната дестинация Париж е по-назад в класацията. Но тези класни заведения за хранене не са единствените места, където посетителят може да се наслаждения на вкусна храна. Тук е изпълнено с питейни заведения за пинчос - локалния вид на тапас, пазари за пресни плодове и зеленчуци, магазини за гурме храна. За хората с повече свободни пари локалните туристически организации оферират самостоятелни едноседмични и по-дълги гурме стратегии.

Това, че градът е крайбрежен, дефинира достъпа му до разнообразна и прясна морска храна. Затова и някои от емблематичните ястия тук са таман с морски блага.

Вечерта в Сан Себастиан може да стартира с пинчос (pintxos) . Малки части самун, гарнирани с аншоа, шунка, козе сирене, пържени чушки, крокети или други артикули, в средата на които е забоден дървен стик. Обичайно те са ситуирани върху бара и всеки клиент се самообслужва. Когато изиска сметката, той демонстрира броя клечки, които е събрал. Цената на пинчос е всекидневно сред 1 и 3 евро.

 Пет емблематични ястия в Страната на баските
© flickr

Това е единствено леката загрявка за вечерята. Изданието theculturetrip.com показва петте емблематични ястия, които наложително би трябвало да бъдат опитани в Страната на баските.

Сепия в личното й мастило

Вечният специалитет в баските заведения е сепията. Обичайно за ястието се употребяват бейби сепии, потопени в брашно и изпържени. След това се сервират в сос, съдържащ лук, домати, хлебни трохи и малко бяло вино. След като сосът е подготвен, той се пюрира, прибавя се мастилото, слага се в глинен съд дружно със сепията и още веднъж се готви до момента в който се сгъсти.

Мармитако (Marmitako)

Ястието съставлява задушено - риба звук и картофи, и е друга баска класика. Сред наложителните артикули в него също са лук, пресни червени и зелени чушки, сушени на слънце чушки, домати, чесън и зехтин.

Треска (Bacalao al pil pil)

Треската е доста употребена риба в кухнята на целия иберийски регион и по-конкретно нейният осолен вид. Това ядене е напълно просто - пържена в чесън и зехтин тресчица. Подобната на желатин лой от самата риба взаимодейства със зехтина и образува емулсия, която се трансформира в идеалния сос. Ястието се споделя пил-пил поради звука, който се получава при пържене. Крайният резултат е риба с хрупкава коричка.

Боб от Толоса (Alubias de Tolosa)

Бобът постоянно се употребява по разнообразни способи в кухнята на Испания. Баският град Толоса е прочут с създавания там червен и черен фасул, за който се организира и фестивал всяка година. Сготвен на чорба, бобът всекидневно се сервира с мариновани чушки, зеле, наденица и от време на време шунка.

Баски сладкиш (Pastel Vasco)

Този баски десерт може да бъде открит на всички места в региона и съставлява пълен шуплив или леко хрупкав кейк, цялостен със сладкарски крем и от време на време плодове. Обикновено в него се поставят череши, само че всяка пекарна си има собствен вид на рецепцията.

 Пет емблематични ястия в Страната на баските
© flickr

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (9)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР