Дестинация: Хранае нова специална поредица в Дневник, която свързва две

...
Дестинация: Хранае нова специална поредица в Дневник, която свързва две
Коментари Харесай

Истории от един българин, който отвори тропически бар в Лондон

" Дестинация: Храна " е нова специфична поредност в " Дневник " , която свързва две прекарвания - пътуванията и усетите, които откривате, когато сте на път. Не единствено на храни, само че и на питиета. Започваме с Лондон и едно екзотично място. Буквално.

За усета на коктейла значение имат освен съставките, само че и музиката, която се слуша. Ромът не е просто алкохол, всеки тип има разнообразни подправки, които дефинират усета му. Това споделя Георги Радев, притежател на бар в Лондон от лятото на предходната година. Той бе един от лекторите на събитието " Бар на годината ". Освен бар има към този момент има собствен бленд ром, а клиентите му могат също да си създадат в дестилерията на втория етаж на бара му Laki Kane. В него той предлага запознанство с тропическите коктейли с желанието да покаже какво е тики бар в 21 век. Във Англия тропическите коктейли са в разцвета си през 80-те години на предишния век, а притежателите на такива питейни заведения (наричани тики) постоянно се имитират един различен до момента в който вършат дребни стъпки в развиването на концепцията. Георги Радев от Пловдив взема решение да направи крачка напред по отношение на общото равнище и да комбинира всички тропически дестинации. А в този момент издава и книга с 50 коктейла.

Какво е да отвориш бар в Лондон?

- Каквото е на всички места по света. Единствената разлика е, че в Лондон в действителност би трябвало да знаеш какво правиш, тъй като конкуренцията е убийствена. Ако направиш нещо, което не е задоволително новаторско, в случай че нямаш към този момент основано име, нещо, което да накара хората да дойдат, по-добре да не отваряш бар, тъй като и самата инвестиция е доста огромна. Аз работя от 15 година в тази сфера и съм видял, че питейни заведения, които в действителност знаят какво вършат, са доста сполучливи, а тези, които не знаят, затварят за няколко месеца. Разходите са големи и в случай че не почнеш да правиш пари до 5-6 месеца, просто умираш.

В този смисъл вие започнахте ли към този момент да вършиме пари?

- Моето име е много известно. Започнахме да вършим пиар и маркетинг още при ремонта на помещението. Хората нямаха самообладание това заведение да отвори. Отворихме в петък вечерта и беше някаква лудница. Мислехме си, че никой не знае, че към този момент сме отворили, а бяхме безусловно " разрушени ". Имаме работа от първия ден, което е безусловно нечувано, тъй като в Лондон се желае доста време, с цел да може да изпратиш известието, което имаш посредством маркетинг, обществени медии или каквото си решил, с цел да схванат хората за теб.

Това, което има потребност от повече разпространение, е дестилерията за ром на втория етаж, в която учим хората сами да си създадат и да го отнесат със себе си в бутилка. Това не знам някъде по света да се предлага. Направихме неповторима система, в която слагаш ром, добавяш подправки, натискаш едно копче и дестилацията стартира. Тази идея на бара е артикул на опита ми, събиран 15 години, а през последната от тях работих съсредоточено по нея и по марката - още преди да купим бара и да стартираме ремонта.

Колко години Ви трябваха да се осмелите да отворите собствен бар?

- То не е единствено до осмеляване. Аз по принцип постоянно влизам с главата напред и не се тормозя дали ще стане или не, тъй като единственият метод да схванеш е да опиташ. За да направиш нещо в Лондон, значи първо доста огромна инвестиция. Затова и нямаше по какъв начин самичък да се оправя. Имам бизнес сътрудник – родом от Кипър, само че роден в Англия. Ние сме огромни другари от години, демонстрирах му бизнес проекта си и по този начин дружно започнахме.

Казвате, че доста известни персони са измежду Вашите гости, с какво ги притегляте, с какво се отличавате от другите?

- По доста неща сме неповторими. Ние сме единственият бар в света, който не употребява захар, а единствено натурални захари. Имаме лаборатория, в която смиламе сока от захарна тръстика и употребяваме него за подсладител. Другото е, че използваме необикновени плодове, които се внасят единствено по поръчка.

Това не е ли доста скъпо?

- Да, по този начин е. И по тази причина нашият бар, който е непрестанно цялостен, би трябвало да прави доста пари. Само че това не е напълно по този начин. А и на мен питейните заведения са ми пристрастеност и не работя това за парите. Всеки желае да прави пари, само че за мен това не е цел. Не считам, че щастието е пари. Това, което ме прави благополучен, е, че аз върша нещо неповторимо. Хората идват в моя бар и споделят: Хей, Жоро, какво си направил!

По-скъпо е, само че не бих го имал по различен метод.

Имате ли особено обучение в тази сфера?

- Аз съм приключил " Бизнес и финанси " в България, само че тъй като съм малко по-импулсивен и вманиачен, това не беше доста за мен. По времето, когато учех - приключих в края на 90-те години, се смяташе, че би трябвало да имаш положително обучение. Започнах да изучавам в бар учебното заведение, което тогава съществуваше в Пловдив.
 Истории от един българин, който отвори тропически бар в Лондон
© "Бакхус "

После отпътувах за Англия и там се срещнах с Дъглас Акра, който държеше едни от най-хубавите питейни заведения в Лондон. Той ме взе под крилото си и започнахме да работим дружно. Сега той няма към този момент питейни заведения и е изумен от това, което аз реализирах, тъй като когато се запознахме съвсем не говорех британски. Но аз не виждам на това като работа, а се развличам. Понякога се събуждам нощем с концепция и ставам да си я запиша, различен път заран още до момента в който съм в леглото и проверявам неща през телефона си - също премислям разнообразни хрумвания.

При този триумф конкуренцията краде ли Ви концепциите?

- Естествено. Две седмици след отварянето на Laki Kane London`s tropical escape отвори заведение в Честър, което се споделя Chester tropical escape, което е съвсем същото. Няколко месеца по-късно отвори The Pirate bar със същата като моята идея. Хората непрестанно копират. Но аз не се тормозя от това, тъй като хората, които го вършат, не знаят какви хрумвания и проекти имам в главата си. Аз не мисля за през днешния ден, а постоянно за две години напред. Конкуренцията е нещо здравословно, който се опасява от нея, не е конкурентоспособен.

Имате ли концепция да отворите подобен бар и в София?

- Мислил съм си. Преди години, когато отпътувах за Англия, концепцията ми бе да се науча и след това да употребявам знанията си в България. Но колкото повече човек остава, толкоз по-трудно става да се върне. Мислил съм си да отворя и в България бар. Преди четири години на този въпрос щях да каже безусловно и изрично не. Но всякога когато се връщам в България, виждам по какъв начин се развиват нещата и хората мислят освен по какъв начин наподобява барът, само че и какво е сърцето му – личният състав, коктейлите и така нататък Виждам, че тези неща се трансформират и хората стартират да вървят там не тъй като е супер гъзария, а тъй като барманите там знаят какво вършат. От тази позиция считам, че някой ден ще се направи един Laki Kane и в София.

Как успявате да вървите напред, откакто казвате, че в този момент вие оферирате най-хубавото, а човек се учи от по-добрите от него?

- Човек се учи от най-малките неща. Аз даже се изучавам от бар баковете (хората, които оказват помощ на бармана логистично – да му носят лед и др.). Ние си изстискваме грейпфрутите, които използваме, и от тях остават доста части от месестата им част. Един подобен асистент дехидрадира тези останки, добави ксилитол и блиндира. Получи се нещо ужасно, което аз употребявам в коктейли. Така че не е наложително единствено да се учиш от по-големите от теб. Трябва да бъдеш с отворен светоглед, че можеш да се научиш от всеки. Тогава точно започваш да се учиш.

Какви нови трендове има при коктейлите, регистрира ли се стремежът към по-здравословен живот?

- Да, има такава наклонност, само че дали в устрема си да живеят здравословно хората постоянно го реализират е обособен въпрос. Не е здравословно да си веган, в случай че ядеш 15 пакета чипс дневно да вземем за пример. Но е реалност, че от ден на ден хората мислят и за планетата. В нашия бар използваме зеленчукови сламки, пробваме и такива, направени от корк и царевица, с цел да не са пластмасови. Друга нова линия на държание е като при храненето - да използваш оптимално продуктите, да не хвърляш съвсем нищо. А хората няма да спрат да пият, тъй че е по-добре като го вършат да е със здравословни съставки. Аз създадох на плодова основа разнообразни артикули, които да са опция на пиенето на ром с кола.

Къде по известност са тики питейните заведения измежду другите, на лоялна клиентела ли разчитате главно?

- В Лондон няма нещо, което да го няма, по тази причина ми беше мъчно да предложа иновация. Хората, които вървят по тики питейни заведения, вървят и по други, не се опасяват да опитат нови неща. Разчитаме и на лоялна клиентела, само че и на нови клиенти. Менюто ще се сменя годишно, само че има в разнообразни интервали специфични менюта, създадени с обособени марки алкохол, около които се вършат и специфични събития от време на време, с цел да не им омръзва на непрекъснатите клиенти.

Кои са " наложителните " за опитване коктейли във Вашия бар?

- " Лаки кейн ", " Гинес пънч " и Пинъп зомби ".

Когато стигнете в Лондон - Laki Kane London`s tropical escape е на 144-145 Upper Street.
Четете през идващите дни рекомендациите на Георги Радев за други питейни заведения, които да посетите в Лондон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (3)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР