Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество

...
Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество
Коментари Харесай

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят оптимално допустимо количество даже и надвишавайки индустриалните си потенциали. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, оповестиха от пресцентъра на министерството.

В момента множеството дестилерии работят на оптимални обороти като извършват договорите си с регистрирани производители. При опция и свободен размер те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се сплотиха, че проблемите тази година са разследване от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на растеж на насажденията с 22% за последните 2 година и положителни климатични условия. Освен това има и обилни количества непродадено розово масло от предходната година. Това е довело и до напън върху изкупните цени и понижението им по отношение на предишни години.

Министерството не може да дефинира изкупни цени, само че моят зов към преработвателите е тя да покрива себестойността и не по-малко от минимална облага за производителите, сподели министър Порожанов. За да бъдат подкрепени стопаните в спешната обстановка ще бъде отпусната и държавна помощ " де минимис ". Тя обаче може да бъде предоставена единствено на регистрирани аграрни производители.

Всички участници в срещата се сплотиха за потребността от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За задачата следва да бъде квалифициран законопроект за розата, който да бъде признат с оптимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР