Десният националист и премиер на Унгария Виктор Орбан похвали президента

...
Десният националист и премиер на Унгария Виктор Орбан похвали президента
Коментари Харесай

Орбан: С Тръмп съм в духовна хармония, Салвини е най-важният човек в Европа

Десният националист и министър председател на Унгария Виктор Орбан похвали президента на Съединени американски щати, прогласи противоречивия вътрешен министър на Италия Салвини за " най-важния човек в Европа " и твърди, че консервативната Европейска национална партия (EНП) " се готви за самоубийство ". Орбан направи мненията в изявление за италианския вестник La Stampa, което излиза в навечерието на днешното посещаване на Салвини в Будапеща.
Орбан акцентира, че Силвио Берлускони е неговият най-хубав другар, наричайки го " грандиозна, епохална персона ". Но съгласно унгарския министър председател " през днешния ден ролята на Салвини е по-голяма ". Орбан счита, че в лицето на водача на партия " Лига " " хората тук виждат приятел на ориста ". " Той е героят, който спря миграцията през морето, ние сме единствените които го направихме по суша ", акцентира унгарският министър председател.
Срещата сред двамата ще излезе от рамките на двустранните връзки, ще бъдат разисквани " партийни въпроси ", след което Орбан ще води госта си на границата със Сърбия, с цел да покаже по какъв начин " пази " браздата.
Унгарският министър председател е много сериозен, описвайки положението на ЕНП. " Нека да го кажем по този начин: ЕНП се готви за самоубийството си. Тя желае да сплоти силите си с левицата, с цел да вървят дружно надолу. Истината е, че ЕНП има все по-малко и по-малко министър председатели и ще имаме още по-малко места в бъдеще ", твърди той.
" Има присъда, надвиснала над ЕНП, от страна на гласоподавателите. Искам нашата партия да избегне тази самоубийствена орис ", споделя източноевропейският политик.
На въпрос дали мисли, че благодарение на Салвини ще се измъкне от примката на замразеното участие на неговата партия ФИДЕС в ЕНП, унгарският министър председател предлага няколко разновидността.
" Ако не се обвържем с лявото, ще търсим различен метод: съдействието с европейската десница. Не знаем каква групировка ще направи Салвини, само че да се надяваме, че ще бъде мощна. ЕНП би трябвало да работи дружно с това европейско дясно. Не е загадка, че съставлявам тази посока. Все още ще е належащо да се види по какъв начин тъкмо се оформя това партньорство - във всеки случай, бих желал вицепремиерът на Италия да работи с ЕНП ", изяснява той.
Макар че съгласно изследвания на публичното мнение в доста европейски страни хората се интересуват повече от безработицата, в сравнение с от мигрантите, Орбан не отстъпва от твърдата си националистическа позиция по въпроса.
" Миграцията е най-голямото предизвикателство, пред което ни изправя историята. Говоря за преселение на нации. Зад тях са демографските аргументи: европейците стават все по-малко, до момента в който от ден на ден хора живеят в Сахел, арабския свят и Африка на юг от Сахара ", показва той. И добавя, че заради ясната заплаха от нова миграционна вълна той счита Салвини за най-важния човек в Европа поради политиката му по въпроса.
Орбан акцентира, че мигрантите не би трябвало да бъдат одобрявани в Европа и разпределяни по квоти сред страните членки, а връщани назад по родните им страни. " Не проблемите да бъдат пренасяни тук, а да им се оказва помощ в техните страни. Унгария дава повече, в сравнение с можем да си позволим, за програмата си под името " Унгария оказва помощ ", предлага той.
Унгарският министър председател счита, че Дъблинското съглашение, регламентиращо отношение към мигрантите, е остаряло и би трябвало да бъде модифицирано. Той твърди, че " няма общо европейско решение: години наред живеехме с илюзията, а в това време ситуацията от ден на ден се утежняваше ". Според Орбан би трябвало да има децентрализация при решаването на този проблем - европейските институции да се пернат настрана, а отговорността да се носи от страните членки.
Той предлага съставяне на нова институция по образеца на ЕКОФИН, в която вътрешните министри на страните от Шенгенската зона да си сътрудничат и да намират междудържавни решения.
По отношение на бъдещето на Европа Орбан вижда по-значимо място на централноевропейските страни заради икономическия им прогрес. " Германия, въпреки това, би трябвало да се откаже от изказванието, че всичко ще бъде решавано по френско-германската ос ", отбелязва унгарският министър председател.
Що се отнася до завръщането на национализма в Европа, Орбан не вижда в това никаква отрицателна наклонност.
" Западна и Централна Европа са доста разнообразни. Не слагам под въпрос правото на другите да се употребяват от мултикултурализма си. Но те би трябвало да одобряват, че Унгария няма да ги последва. Нашата конституция също по този начин разказва християнството като мощ, която укрепва нацията ", акцентира той.
Във връзка с фамозната си фраза за " нелиберална народна власт ", Орбан дава следната трактовка: " Една народна власт, учредена на християнството - нелибералността не значи безусловно антилиберална. Това е значима разлика. Днес демократичните демократи са същинските врагове на свободата. Като бранител на свободата би трябвало да бъда нелиберален ", изяснява водачът на Фидес.
Попитан дали Унгария ще последва образеца на Доналд Тръмп и ще реалокира посолството си от тел Авив в Йерусалим, Орбан отговори, че страната му има в Йерусалим дипломатическо бюро за стопански връзки, само че към този момент посолството си остава в Тел Авив.
Унгария прави бизнес с Китай, подписва енергийни съглашения с " Русия на Путин: Говорите с всички, в това число с враговете на Тръмп. Какво ще му кажете, когато го видите? ", е въпросът, на който Орбан дава отговор по този начин:
" Можем също по този начин да прибавим Турция към листата, с която ще удвоим комерсиалния продан. В Европа има наклонност да се употребява външната политика за експорт на ценностна система. Човек желае да показва хипотетичното морално предимство на Запада: човешки права, народна власт, хуманизъм. Не мисля, че този метод е верен. Износът на народна власт се е провалил, където и да е изработен опит за това. Що се отнася до моралното предимство, имам свои лични мисли. През 1956 година те ни оставиха на Сталин, макар че дадоха обещание да ни оказват помощ. Те не пристигнаха. За мен външната политика е средство да имаш другари и да печелиш значими страни, с цел да вземат участие в триумфа на Унгария ", изяснява министър председателят.
" Аз съм в духовна естетика с него (Тръмп). Неговото " Америка преди всичко ", неговото слагане в центъра на националните ползи е нещо, което изцяло споделям. Мнозина вършат това, те пазят своите национални ползи, само че не го споделят. Тръмп вярно споделя, че би трябвало да увеличим военните си разноски - икономическите ни връзки са по-добри от всеки път. Нуждаем се от американския пазар, унгарската стопанска система разчита на износа за 80% от брутния си вътрешен артикул. Търговията е от значително значение за нас - а с нея и европейският обединен пазар като дирек на Европейски Съюз. Пътят на Brexit за нас не е вероятен. От друга страна, политическата интеграция е различен въпрос ", споделя Орбан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР