Десният бунтар Матео Салвини смекчава евроскептичните си политики в стремеж

...
Десният бунтар Матео Салвини смекчава евроскептичните си политики в стремеж
Коментари Харесай

Салвини в Италия променя тактиката по отношение на ЕС в стремеж да заеме позиция в центъра

Десният бунтовник Матео Салвини смекчава евроскептичните си политики в блян да заеме позиция в средата на италианската политика и вероятно да се разположи в центъра на сцената в Европа, даже с цената на това да разочарова по-радикалните си поддръжници.

Салвини, който е вицепремиер и вътрешен министър, дефинира нов курс за своята все по-популярна партия " Лига ", а през последните няколко дни изоставя предходната й позиция срещу еврото и дава обещание да реформира Европейски Съюз " от вътрешната страна ".

Той направи разтърсващ завой, като даже сподели, че Италия би трябвало да построи политическа " ос " с Германия - страна, която Лигата постоянно е упреквала, че командва еврозоната в своя изгода и в това време осъжда Италия на стопански крах.

" Френско-германската ос демонстрира своите лимити, аз ще направя всичко, което мога, с цел да възстановя нова ос Рим-Берлин ", съобщи Салвини пред задгранични кореспонденти в Рим тази седмица.

Той призна, че последната " ос " сред двете страни през Втората международна война не е приключила добре.

Хора от Лигата и анализатори споделят, че Салвини има двупосочна тактика: да притегли по-умерени и колебаещи се гласоподаватели и в това време да си построи водеща роля на европейската сцена след изборите за Европейски парламент през май.

Когато през 2013 година Салвини стана водач на тогавашната Северна лига, тя беше разтърсена от корупционен скандал и беше подкрепяна от по-малко от 4 % от италианците. Неговият триумф от този момент е незабравим.

Той агитираше с стратегия, която беше твърдо ориентирана срещу мигрантите и еврото, и притегли гласоподаватели, недоволни от високата безработица, намиращите се в застой заплати и безконтролната имиграция от Африка, като в същото време трансформира партията от районна в национална мощ.

Лигата завоюва 17 % от гласовете на изборите през март и стана най-голямата партия в десноцентристкия блок, който Салвини след това изостави, с цел да сформира през юни държавно управление с ориентираното срещу върхушката " Движение 5 звезди ".

Сега Лигата е най-голямата партия в Италия с над 30 % поддръжка в социологическите изследвания.

" ЗДРАВ РАЗУМ "

Преподавателят по политика в римския Свободен интернационален университет за обществени проучвания Джовани Орсина сподели, че Салвини е остроумен политик, чиито политически завои в последно време са просто следващите стадии в дълготрайна тактика, датираща от години.

" Когато разполагаше с 3 % от гласовете, Салвини имаше потребност от доста последна изразителност, с цел да бъде видян и да натрупа поддръжка, само че в този момент, когато е в ръководството, не се постанова да бъде толкоз коренен и се придвижва към центъра ", сподели Орсина.

Салвини, който има забележителни умения в общуването и многочислени почитатели в обществените медии, не се опита да се оправдава, когато беше запитан тази седмица за своето ново предпочитание да се ангажира с институциите на Европейски Съюз, вместо да се бори с тях.

" Светът се трансформира, това е стадий, при който се нуждаем от здрав разсъдък и съответни решения ", сподели той.

Неговият противоположен завой във връзка с еврото е изключително изумителен.

В програмата на Лигата за изборите през март се споделяше, че еврото е " основната причина за нашия стопански крах ", и се оферираше " връщане към ситуацията преди Маастрихт ", имайки поради контракта от 1992 година, подготвил почвата за единната валута.

Партията даде обещание да извърши подготовка за занемаряване на еврото и да потърси сътрудници в Европа, с които дружно да се откажат от валутата.

В неделя Салвини сподели в изявление по държавната телевизия: " Не желаеме да напущаме нищо, желаеме да променим разпоредбите на Европейски Съюз от вътрешната страна. "

На идващия ден той сподели, че Лигата е спряла да приказва за отричане от еврото " преди няколко години ".

В формирания през май " контракт " на съдружното държавно управление не се загатваше нищо за овакантяване на еврозоната. Това се дължеше на съпротивата на " Движението 5 звезди " и президента, както и на страхове от негативна реакция на пазарите.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ

Икономическият представител на Лигата и един от най-известните евроскептици в Италия Клаудио Борджи обиколи страната със Салвини през 2014 година, с цел да показват пасквил от 31 страници, написан от Борджи и озаглавен " Да се откажем от еврото: по какъв начин да излезем от кошмара ".

Той обаче не беше " нито отчаян, нито сюрпризиран " от смяната в позицията на Салвини. Това демонстрира дарба за пригаждане към политическата конюнктура, сподели той.

" Аз съм удобен, би трябвало да се работи съгласно това, което е допустимо, а в този момент е безсмислено да се приказва за отричане от еврото, тъй като това не е допустимо ", съобщи Борджи пред Ройтерс.

Предложението за ос с Германия беше направено за да се употребява слабостта на френския президент Еманюел Макрон, който се бори с улични митинги против своето държавно управление, и е част от тактика, съсредоточена върху европейските избори през май.

Салвини може да стане мощният човек в Европа... това е невероятна опция ", сподели Борджи, прогнозирайки, че европейските десни и антисистемни партии отпред с Лигата могат да изпреварят социалистите и да си оспорват властта с десноцентристите.

Някои от по-твърдолинейните последователи на Лигата не са толкоз въодушевени. Те са дезориентирани от осъществената от Салвини промяна на тактиката във връзка с еврото и показват своето неодобрение в обществените медии, където упрекват партията в изменничество.

Орсина обаче сподели, че Салвини няма от какво толкоз да се опасява, тъй като като се изключат някои незначителни придвижвания, " на дясно от Лигата няма нищо ", към което да се извърнат ядосаните твърдолинейни десни или евроскептични гласоподаватели. От друга страна, като демонстрира не толкоз краен облик, той има " голямо политическо пространство ", което да употребява, привличайки умерени, колебаещи се гласоподаватели.

Също по този начин има възможност не толкоз враждебният метод на Салвини към Европейски Съюз и еврото да се хареса на бизнес общността в основния регион на Лигата в Северна Италия, където някои се оплакват, че партията не прави задоволително в помощ на фирмите.

Ръководителят на компанията за социологически проучвания и политически разбори " Ютренд " Лоренцо Преляско сподели, че най-новите ходове на Салвини са ориентирани основно към лишаване на поддръжка от консервативната партия " Напред Италия ", ръководена от предизборния му съдружник Силвио Берлускони.

" Напред Италия ", която имаше преобладаваща роля измежду десноцентристите повече от две десетилетия до последните избори, завоюва 14 % при гласуването през март и в този момент съгласно социологическите данни има към 8 %.

" Салвини желае да приключи своето завладяване на десноцентризма, а най-хубавият метод е да стане по-привлекателен за центъра ", сподели Преляско. Ако тази тактика проработи, Лигата може да завоюва съвсем 40 % на европейските избори, предвижда той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР