Десният алианс, воден от партията Италиански братя на Джорджа Мелони,

...
Десният алианс, воден от партията Италиански братя на Джорджа Мелони,
Коментари Харесай

Как изборите в Италия ще се отразят на бизнеса?

Десният алианс, воден от партията Италиански братя на Джорджа Мелони, завоюва парламентарните избори в страната. Политическите наблюдаващи означават, че по всяка възможност идващото държавно управление в Рим ще бъде най-дясно насоченото от Втората международна война насам.

Какво обаче значи това за бизнеса? Ройтерс разгласява лист на фирмите, които могат да бъдат наранени от изборните резултати.

Банки

Падането на държавното управление на премиера Марио Драги натежа върху италианските банкови акции.

Изложени на по-високата рентабилност на италианския дълг заради огромните си портфейли от държавни облигации, както и заради разноските за финансиране, банките са уязвими от утежняване на икономическите вероятности.

Смяната на държавното управление и апелите на Мелони за преразглеждане на националния проект за възобновяване на Италия може да заплаши способността на страната да извърши уговорките, с които са обвързани фондовете на Европейския съюз след пандемията.

Intesa Sanpaolo

Най-голямата италианска банка е вторият по величина собственик на италиански дълг след Европейската централна банка и основният изпълнителен шеф Карло Месина неведнъж е призовавал Рим да употребява високото си равнище на частно благосъстояние и държавни активи, с цел да поддържа своя дълг си, постигайки финансова самостоятелност.

Unicredit

Ново държавно управление може да предложи нова оферта на основния изпълнителен шеф Андреа Орсел, откакто той се отдръпна от препоръчаното придобиване на Monte dei Paschi di Siena, влошавайки връзките си с държавното управление на Марио Драги.

Monte dei Paschi di Siena

Новото държавно управление също ще се изправи пред уговорката да реприватизира банката, откакто предходният изпълнителен шеф обезпечи дългогодишно удължение на крайния период до края на 2021 година за понижаване на държавния дял от 64% в капитала ѝ.

Енергиен бранш

Италия вкара ограничения за данъчно облагане на енергийните компании, с цел да помогне финансирането на схеми за отбрана на компаниите и фамилиите от възходящите разноски за електрическа енергия.

Новата дясна коалиция поддържа предлагането за общоевропейски таван на цените на силата - концепция, препоръчана от актуалната администрация, която обаче към момента няма необятна поддръжка в Европа.

Десницата желае и да контракти с Брюксел промени в проекта за възобновяване на Италия, с цел да усили разноските за справяне с енергийната рецесия и да възобнови вложенията в нуклеарната сила.

Enel и Eni

Мелони изключи поемането на цялостен надзор върху националните енергийни групи Eni и Enel, както френското държавно управление направи с EDF. Тя обаче удостовери, че задължението на държавното управление е да пази национално значими активи и да заобикаля задгранични придобивания.

Новото държавно управление ще реши дали да възобнови договорите на изпълнителните шефове на Enel и Eni, които изтичат през идната година.

SNAM

Контролираният от страната газов оператор през юни закупи плаващ терминал за полутечен газ, с цел да поддържа напъните за намиране на различни доставки на синьо гориво.

SNAM желае да стартира работа по акостирането на терминала в Пиомбино, Тоскана, до края на октомври. Компанията има за цел да свърже оборудването с газовата мрежа до идната пролет, с цел да усили вноса на полутечен природен газ в страната.

Новото държавно управление може да реши да забави или да форсира построяването инфраструктурата, която към този момент среща опозиция от локалните управляващи.

Отбрана

Мелони се изрече мощно в поддръжка на НАТО и на Украйна в редица случаи, като даде обещание да усили разноските за защита.

Leonardo

Главният изпълнителен шеф на Leonardo Алесандро Профумо сподели на 28 юли, че държавната отбранителна група работи за реализиране на договорка за продажбата на звеното си за произвеждане на оръдия OTO Melara и звеното за военноморски торпеда Wass, само че се нуждае от ново държавно управление в Рим, с цел да може да завърши всяка евентуална договорка.

Подобно на изпълнителните шефове на Eni и Enel, мандатът на Профумо следва да бъде възобновен през идната година.

Телекомуникации

Telecom Italia

Партията Италиански братя прикани за ренационализация на телекомуникационната група като част от проектите за основаване на единна широколентова мрежа в Италия посредством съчетание на наземната мрежа на TIM с тази на държавния съперник Open Fiber.

Това опонира на тактиката на изпълнителния шеф на TIM Пиетро Лабриола да продаде мрежата на TIM на държавния заемодател CDP, с цел да се концентрира върху услугите.

Италиански братя приветства решението на CDP да изчака изборите, преди да подаде своята необвързваща оферта за мрежата на TIM.

RAI Way

Държавният ефирен оператор RAI замрази договарянията за евентуална договорка за съчетание на своето звено за излъчващи кули Rai Way с конкурентната компания EiTowers, която е частична благосъстоятелност на най-големия италиански търговски оператор MFE. Сделката бе отсрочена за след изборите, съгласно източници, близки до компанията.

Авиолинии

ITA Airways

На 31 август Италия избра група, ръководена от американския фонд за частни финансови вложения Certares и подкрепена от Air France-KLM и Delta Air Lines Inc, за извънредни договаряния за закупуване на мажоритарен дял във водещия италиански транспортьор ITA Airways.

Италиански братя приканиха новото държавно управление да вземе дефинитивно решение по отношение на ITA. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР