Десните формации, които останаха извън парламента на последните избори, отново

...
Десните формации, които останаха извън парламента на последните избори, отново
Коментари Харесай

Десните пак търсят обединение, но не бързат и изходът не е ясен

Десните обединения, които останаха отвън Народното събрание на последните избори, още веднъж започнаха опити за доближаване след разпада на Реформаторския блок.

Ръководствата на Съюз на демократичните сили, ДБГ, Български земеделски народен съюз и " Демократична България " (Зелените, ДСБ и " Да, България " ) поотделно, в границите на обособените партии, обмислят необятна коалиция в център-дясно за явяване на идните през май следващата година избори, само че за продължително обединяване е рано да се приказва. Официални диалози сред обединенията не са почнали. Неформални такива към този момент се водят, научи OFFNews.

За новото доближаване сред обособените партии даде знак и днешната кръгла маса на тематика " Как да повишим качеството на живот на българина ", проведена от ДБГ. На нея участваха ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов и водачът на Българска нова народна власт (която беше част от Реформаторския блок) Борислав Великов. От основаването на " Демократична България " през април тази година новото обединяване по-скоро избягваше полемиките на ДБГ. Днес обаче имаха собствен представител. Той не беше някой от съпредседателите (бел. ред. - водачите на " Да, България " Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов), а основният секретар на ДСБ Емил Мачиков.

Ново обединяване - допустимо ли е и при какви условия?

Всички обединения настояват, че не бързат и желаят този път обединяването да се основава на политики и да има гаранции за устойчивостта му. Има кардинално единодушие за потребността от такова, но диалозите са първоначално си и изходът им не е явен, тъй като е нужно доближаване във вижданията по какъв начин да наподобява този възможен съюз.

" Искрено се надявам, че идващото обединяване, без значение дали в този момент ще е с мое присъединяване, или в миналото в бъдещето, ще бъде стабилно ", разяснява по време на днешната кръгла маса водачът на ДБГ Димитър Делчев, като акцентира, че е значимо обединяването да е към общи визии. Друг от участниците в полемиката - някогашният народен представител от Република България проф. Димитър Шишков, разгласи, че в случай че тези обединения желаят смяна, би трябвало да се обединят, без да повтарят старите неточности. " Ако този път още веднъж се обединим и съсипем дясното - никой няма да ни е отговорен ", сподели той.

Борислав Великов излезе с " процедурно предложение " (бел.ред - определение на Димитър Делчев) за работа по обединяването - да се основат работни групи, които да оформят обособените политики. " Всеки месец или по-често да излизаме с съответни визии за политиките, които ни сплотяват ", добави той.

Лидерът на Български земеделски народен съюз и някогашен министър на защитата Николай Ненчев при започване на този месец също разгласи, че желае обединяване, само че концепцията му е по-различна. Той желае " основаване на обединен политически съюз и избор на неговите водач, управление и стратегия посредством почтени вътрешни избори ".

От " Демократична България " не считат, че тематиката за водачеството е проблем. " Важни са концепциите, а не да зациклим на това каква ще бъде формата ", изясни съпредседателят Атанас Атанасов пред OFFNews. Според него обаче е добре обединенията от център-ляво да покажат на демократичната общественост воля за обединяване.

" Процесът по основаването на " Демократична България " беше доста тежък, само че го извървяхме, без да подвигаме звук ", сподели още Атанасов и добави, че и за обединяването би трябвало да се работи по този метод, само че то би трябвало да е сред опозиционни обединения, които поддържат ясна и поредна политика.

И при Реформаторския блок, и при всички обединявания преди този момент - още от началото на 90-те години - съюзите са били за политики, само че различията не са били за тях, а поради личностни проблеми и разногласия за водачеството и листи за избори.

Ще има ли обща евролиста на изборите?

Създаването на възможния нов съюз се отдалечава във времето и евентуално няма да е реалност за евроизборите следващата година. Въпреки това обединенията обмислят механизми за явяване с единна листа. А съгласно част от тях, в случай че се явят дружно, това би било добра основа за устойчиво дълготрайно обединяване.

Атанасов изясни, че упоритостта на " Демократична България " е да има обща листа на демократичната общественост, която а даде даде опция на персони да вземат участие в нея. " Целта не е да събираме абревиатури, а да се даде опция на всички от нашите среди ", сподели той във връзка концепцията за обща листа. Според него е добре на евроизборите да има обща листа, само че това не значи, че преди този момент би трябвало да се подписват съдружни съглашения.

Съюз на демократичните сили ще се съберат на конференция на 11 ноември, на която ще бъдат разисквани разновидностите и опциите за явяването на идните избори. Тя няма да излезе с решение, а ще покаже настройките в партията, след което групировката ще реши по какъв начин ще взе участие във вота.

" Евроизборите са тежки избори, независимото явяване, за каквото упорстват гласове в Съюз на демократичните сили, е рисковано и за партията, и за дясната общественост ", изясни пред OFFNews водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Той обаче акцентира, че не вижда проблем на евровота на напред във времето да бъдат съответни персони и тази концепция е вероятен вид.

ДБГ пък би трябвало да се съберат на Национален съвет в края на този или началото на идващия месец. На него те ще вземат решение по какъв начин ще се явят на идните избори за Европейски парламент. По информация на OFFNews, в случай че до тогава няма обща групировка, от партията на Делчев са подготвени да търсят благоприятни условия, които да устройва и тях, и " Демократична България ". Друг вид за ДБГ бил да се явят сами на изборите, в случай че договарянията за евроизборите не реализиран триумф.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР