Десислава Велчева и Георги Бебечев отварят първата си сладкарница преди

...
Десислава Велчева и Георги Бебечев отварят първата си сладкарница преди
Коментари Харесай

Миньоните на Orsetti

Десислава Велчева и Георги Бебечев отварят първата си сладкарница доскоро повече от шест години

© Цветелина Белутова Първата пастичерия Orsetti отваря преди шест години на бул. " Дондуков " и предлага италиански сладкиши, направени в България. Десислава Велчева и Георги Бебечев залагат на качествените артикули и удоволствието от дребната хапка. Днес сладкарниците към този момент са две, само че бизнесмените не целят да основат верига, с цел да могат да запазят " домашния уют ". Когато доскоро повече от шест години фамилията на Десислава Велчева и Георги Бебечев взема решение да направи сладкарница за италиански сладкиши на бул. " Дондуков " в София, концепцията е ненапълно нетрадиционна. Българският клиент е привикнал на огромни порции, а това, което Orsetti предлага, са дребни хапки, които повече наподобяват на декорации. Приятната атмосфера и качествените артикули обаче последователно печелят последователи и през днешния ден те имат и втори обект в столицата. Макар че бизнесът пораства - близо три пъти през 2018 година, по-нататъшното уголемение е лимитирано от желанието им да запазят чувството за домакински уют и контрола върху приготвянето на продуктите и връзката с клиентите.

Преди началото
Връзката на Бебечев и Велчева с Италия е от студентските им години - там той приключва право, а тя интернационален маркетинг. Десетина години живеят в Милано, където като чиновник в българското консулство Бебечев основава първите си контакти с италианския бизнес. През 2010 година получава предложение от огромна компания да поеме ръководството на новия й офис в България и по този начин двамата се завръщат в страната. Секторът, в който работи Бебечев, е възобновими енергийни източници и като се има поради взривът по това време, бизнесът много бързо се разраства. Работата е много динамична и ангажираща. " Работехме и с Азия и трябваше да одобрявам позвънявания и имейли в 4 часа през нощта. В един миг преценихме, че желаеме малко по-спокоен животq и си взехме " креативна пауза ", с цел да решим по какъв начин да продължим напред ", споделя Бебечев.
Така стигат до концепцията за основаване на сладкарница. Това не е инцидентно - сладкарството е занимание на Велчева, която е изкарала няколко любителски курса в Италия. " Аз пък постоянно съм бил старши дегустатор ", майтапи се Бебечев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Правилното място
Много време лишава да намерят подобаващата локация - тя би трябвало да съчетава положително позициониране с естествен наем, което се оказва най-голямото предизвикателство. В последна сметка избират " Дондуков ". " Навремето тя беше страхотна улица, след това залезе, само че през днешния ден настоявам, че се възвърне като една забавна локация ", споделя Бебечев.
Автор на името Orsetti (мечета на италиански) е Велчева, само че преди да бъде дефинитивно признато, минава през инспекция. Двамата първо събират 100-120 оферти от другари във Фейсбук, по-късно вършат къс лист и канят близки на дребен коктейл, на който да гласоподават за другите хрумвания. Това, което търсят, е името да звучи лакомо и италианско, както и да е елементарно запаметяващо се и разпознаваемо. Вота печели Orsetti, а самото лого е предоставено на външен дизайнер. " Толкова ни харесаха името и марката, че незабавно ги регистрирахме ", споделя Бебечев. С това име записват и първата си компания, само че по-късно трансформират името на " Пастичерия ". Причината е, че задграничен вложител купува правата за Orsetti с желание да създаде бизнеса в Италия, което по този начин и не става.
Концепцията на самия бизнес също лишава известно време, с цел да бъде изчистена. " Аз си представях, че ще вършим нещо бързо и обикновено като кексчета, само че Деси имаше доста по-ясна концепция ", изяснява Бебечев. Още през цялото време вземат решение, че ще привлекат занаятчия, с който да разработят продуктите, и защото по това време такова произвеждане и такива технолози в България няма, намират първия си сладкар по публикация в Италия. Заедно с Велкова двамата създават продуктова линията, която към този момент 7 години е в основата на Orsetti. Едва по-късно съумяват да намерят български сладкар с опит в интернационална верига сладкарници, който поема шефската роля и през днешния ден дружно с Велчева поддържат продукцията и основават ново многообразие.
Първата сладкарница Orsetti на бул. " Дондуков " отваря в края на 2013 година Началната инвестиция е към 100 хиляди лева и е направена със лични средства. Най-скъпото нещо са машините. Както и ремонтите. " Това не е добре регламентирано в България. Договорите като дълготрайност не оправдават избрани вложения в обещано помещение ", споделя Велчева. И прибавя: " Дизайнът е наш. Всичко сме създали дружно. То е като дете - би трябвало да израсне, да се грижиш за него. Не ти е безразлично какво се случва ".

Моделът на Orsetti

Orsetti предлага над 50 типа артикули, главно дребни италиански сладкиши

Фотограф: Цветелина Белутова
" Сладкарският бизнес в България гледа да е елементарно, облагите да са бързи и оптимални. Нашият бизнес модел не е подобен ", споделя Велчева. И прибавя: " В Италия храната е просвета, към нея се отнасят с почитание. "

Това, несъмнено, прави начинанието по-трудно. Вместо да употребяват подготвени смеси и кремове, в Orsetti вършат всичко от нулата. " Гордеем се, че всичко, което продаваме, е създадено от нас, въпреки че по този начин е по-трудно и себестойността е по-висока ", споделя Бечев. Продуктите се вършат от брашно, масло, яйца и захар, сметаната е животинска, а не растителна, и даже ароматите са естествени - ванилията да вземем за пример е от същинска шушулка, а не прахче. Рецептата на Велчева за сладкарство е елементарна - висококачествени артикули, съчетани с вярна технология и майсторство.

Като цяло Бебечев и Велчева залагат на дребния сладкиш - назовават ги " миньони ". Основната гама включва транчети (петифури) и кръгли тарталети. " Правим и торти, само че фокусът ни са дребните сладкиши - 20-30 грама наслаждение ", споделя Бебечев. Той признава, че първоначално клиентите са гледали със песимизъм. " В България сладкарството беше привикнало с огромни торти и огромни порции. За благополучие успяхме малко по малко да наложим нашия модел, тъй като хората си дадоха сметка, че могат да вземат 2-3 бройки и по този начин да пробват разнообразни усети ", споделя той. Форматът се оказва подобаващ освен за у дома или за въодушевление, само че и за тържества и коктейли и към този момент имат кръг от клиенти, които ги търсят особено за такива мотиви. Кетърингът обаче не е съществена част от бизнеса.

Освен дребните сладкиши Orsetti предлага също маслени бисквити, солени хапки и торти, няколко типа фокачи, както и сандвичи с самун, който се създава на място. Целият подбор е от над 50 продукта, въпреки че двамата регистрират това като една от грешките, които са създали. " Имаме доста огромна гама артикули, а тя се поддържа мъчно, изключително когато всичко се прави ръчно ", изяснява Бебечев.

Малко след началото Orsetti стартира да предлага и обедни менюта, защото преценят, че мъчно ще се наложат като заведение единствено за сладко. " Българинът обича солено, тъй че създадохме една линия от сандвичи и салати, по едно топло ястие, тъй че да можем да посрещнем потребностите на работещите хора в зоната в обедната отмора. Обядът беше средството, с което успяхме да вкараме хората при нас ", споделя той.

За италианска сладкарница наложителен детайл е и положителното кафе, като Orsetti залага на Illy. " Още когато селектирахме марката първоначално, искахме да бъде италиански, добре позициониран и приет на международно равнище ", прецизира Бебечев. От централата са идвали и на няколко пъти на инспекция като секрети клиенти.

Друг акцент, който и за двамата е доста значим, е опаковката за сладкишите за у дома. Кутиите са направени със особено хранително фолио, което не оставя миризма на картон по продуктите. " Хубавият артикул се продава в хубава опаковка ", споделя Велчева.

Orsetti due
През годините бизнесът се разраства, като за 2018 година продажбите се усилват 2.7 пъти до 275 хиляди лева По думите на Велчева това се дължи на обстоятелството, че бизнесът стартира да влиза в естествените си граници.

Отварянето на втора сладкарница Orsetti в края на предходната година Бебечев дефинира като " естествено развиване на нашия бизнес ". " Първо, искахме да натоварим машините в кухнята на " Дондуков " и да използваме инвестицията, която по този начин или другояче бяхме създали, а също така искахме да се развиваме ", споделя той. Както и първия път, изборът на място лишава време, като в последна сметка двамата се стопират на улица " Шишман " поради характерния й дух. За втория обект е основано и ново сдружение - " Пастичерия дуе ", в което дребни дялове имат и някои по-дългогодишни чиновници.

Двамата работят към този момент и по трета идея, която ще бъде по-различна и новаторска. Тя ще бъде създадена в партньорство с различен оператор, тъй като считат директния надзор за значим, а силите им са лимитирани. " При всички положения не бихме желали да се трансформираме в огромна верига, с цел да не загубим идентичността си и този привкус на домакински уют ", споделя Бебечев.

Освен личния си бизнес и двамата имат и друга работа. Бебечев е шеф на магазините на Terra Nova и Calliope в България с над 150 души личен състав, а Велчева, като се изключи че взе участие в производството, поддържа и счетоводството на компаниите. Екипът на Orsetti е от 14 души, като четирима от тях работят в кухнята.

" Личният бизнес в действителност ангажира доста повече, в сравнение с друга работа, където си гасиш компютъра и си тръгваш. Аз персонално съм някогашен банков чиновник, доста друго е. Обаче има пристрастяващ резултат, особено това, което вършим. Създаваш един артикул и виждаш насладата на хората сега, което основава доста огромна задоволеност. Работиш с ръцете си, а това в последна сметка е изкуство ", споделя Велчева.

По думите на Бебечев сладкарницата се е трансформирала и в забавен център за обществени контакти. " Тя ни срещна с доста хора, с които станахме другари, срещна ни с бизнес сътрудници, с които започнахме да работим. Стана център освен за нас, само че и за доста хора, които идват, тук вършат срещите си, тук им се раждат и страхотни планове ", споделя той. Q&A

Кои са най-продаваните артикули?

Георги Бебечев: Най-продавани са алените сладкиши. Това е цвят, който притегля. Мус от черен шоколад и малина, мус от бял шоколад и ягода, разновидностите на тирамису. Много обичани са еклерите и изобщо нашите кроасани с домашно изработен ванилов крем. Сутрин капучиното с един подобен мирис е в действителност прелъщение.

Какви са главните ви клиенти?

Г. Б.: Нашите клиенти 70% са дами, работещи дами, които имат почитание към вкусната храна и желаят да си доставят малко наслаждение, да избягат от действителността с една хапка и едно кафе. Обичаме да привличаме хората да седнат при нас, да изпият едно кафе, да се почувстват умерено и да си отдъхнат, само че несъмнено сегментът takeaway е най-доходоносният при нас.

Имате ли конкуренция?

Десислава Велчева: Конкуренция има. Но почтено да си призная, аз обичам да си съпоставям часовника на открито. Непрекъснато последвам уеб страниците и Фейсбук страниците на най-големите френски и италиански сладкари, навестявам техните сладкарници, отивам на техните курсове, за мен това е референтът, който се пробвам да имам в нашия бизнес.

Как рекламирате?

Д. В.: Каналите ни са малко, главно Фейсбук. Не вършим медийна реклама, просто не сме отделяли подобен бюджет. Ние сме дребен бизнес, доста от нещата сами си вършим, аз постоянно влизам в кухнята и от време на време поизоставяме връзката. Но за качеството сме безкомпромисни и това се прави оценка от клиентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР