Десислава Танева се връща в решаващ за земеделското министерство момент

Десислава Танева се връща в решаващ за земеделското министерство момент ...

Рокада насред разпределяне на 1.5 млрд. лв. агросубсидии.


Десислава Танева се връща в решаващ за земеделското министерство момент и се очаква още в сряда парламентът да одобри назначението ѝ.

Същият ден 15 май изтича срокът за подаване на заявления от земеделците за директните плащания за Кампания 2019. Тази година тя закъсня с повече от месец и половина и се очаква срокът ѝ да бъде удължен с една седмица. Кампанията е важна за разпределянето на субсидията от над 1.5 млрд. лева за фермерите през тази година.

Очакванията на фермерите са Танева да влезе с летящ старт в земеделското министерство и да реши проблемите, оставени от предшественика ѝ Румен Порожанов. Той влезе в конфронтация с дребните фермери, производителите на биопродукти, плодове, зеленчуци и пчелари. Браншът не го харесваше, защото според него защитаваше само интересите на едрите фермери и се държеше надменно с дребните. Баба Дора, с избитите козички преди година, така и не получи нови животни въпреки обещанието на Порожанов.

Макар Десислава Танева като земеделски министър във втория кабинет на Бойко Борисов да върна Порожанов за шеф на фонд "Земеделие" в края на ноември 2014 г., двамата имат разминавания по основни агрополитики.

При встъпването си в длъжност като министър на земеделието в началото на ноември 2014 г. Танева обяви, че ще насърчи секторите, които останаха пренебрегнати по време на първия програмен период на България в ЕС 2007 – 2013 г. Така тя заложи на биологичното земеделие и на подкрепата за животновъдството и растениевъдството. Танева въведе обвързаното подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци, което увеличи субсидиите им.

Източник: mediapool.bg