Десислава Иванчева и Биляна Петрова оспорват отказа на ОИК- София

...
Десислава Иванчева и Биляна Петрова оспорват отказа на ОИК- София
Коментари Харесай

В три точки Иванчева оспорва отказа за регистрацията си

Десислава Иванчева и Биляна Петрова оспорват отхвърли на ОИК- София за регистрацията за локалните избори. Това стана ясно от позиция на Десислава Иванчева изпратена до медиите.

В мнението си Иванчева декларира, че в законоустановения период са обжалвали пред ЦИК 9 решения на ОИК-Столична община, които съгласно тях са незаконосъобразни. Като учредения те показват следното:

1. Упълномощените наши представители са били при комисията преди 17:00 часа. В 16.47 часа е записан първия представител на Християндемократическата партия (поне 4-5 минути е свалянето на данни от персоналната карта за регистрация, преди да се качи в залата). Нашите представители са били в залата при комисията в границите на работното й време и от комисията са били длъжни да ги обслужат, толкоз време, колкото е належащо. Точно това е направено - документите са признати от ОИК - Столична община без забележки. Няма администрация, която да не хлопне демонстративно вратата пред просрочен жител, в случай че им е завършило работното време.

2. В Изборния кодекс е регламентирано, че регистрирането на кандидатските листи в общинските изборни комисии се прави не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Срокът се брои в дни, а не часове, затова се ползват общите правила за преброяване на периодите, като срокът изтича в последния час на посочения ден. Както в Гражданския процесуален кодекс, по този начин и в Административнопроцесуалния кодекс разпоредбите за преброяване на периодите са ясни. Няма законова спънка документи да се подадат и след приключване на работното време на съответната администрация, стига да е спазен дневният период, който изтича в 24-ия час.

3. Относно другото посочено нарушаване - противоречие на електронният притежател, който не съответствал на признат с Решение № 120-МИ/16.09.2019 година на ОИК - Следствен отдел към окръжна прокуратура пример на електронен притежател в структуриран тип на Excel. В Изборния кодекс няма условие за подаване на електронен притежател. На първо място, комисията не е изпълнила задължението си по член 417 ал.2 от Изборния кодекс и не е дала наложителни инструкции по премахване на установената неправда в документите. Не е дала и период за премахване на позволеното нарушаване. Разпоредбата на чл.417 ал.2 от ИК е императивна и не може съответната ОИК да преценя дали да даде инструкции или не, тя е задължена при определяне на непълноти и нередности, да даде такива инструкции и период за отстраняването им. Едва след осъществяване на тази процедура, може да постанови отвод. Въпреки това си обвързване, ОИК 2246-СО е постановила отвод за регистрация, без инструкции и период за премахване на нередностите и непълнотите.

С оглед на посоченото нагоре Иванчева и Петрова смятат, че решенията на ОИК са незаконосъобразни и молят ЦИК да ги анулира, като задължи Общинската изборна комисия да записва кандидатската листа на " Християндемократическата партия на България ".

Припомняме, че през вчерашния ден от ЦИК оповестиха, че към тях не е постъпвала тъжба от някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева.

На 25 септември стана ясно, че Общинската изборна комисия в София е отказала да записва някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева като претендент кмет на София в идните избори на 27 октомври 2019 година Иванчева бе препоръчана от Политическа партия " Християндемократическа партия на България ".

Мотивът на членовете на Централната изборна комисия е, че предлагането е импортирано в Общинска изборна комисия (ОИК) в Столична община отвън законоустановения период по чл.414, ал.3 от ИК.

Припомняме, Иванчева се яви и на евроизборите. Тогава тя разгласи, че резултатът им е " огромен пестник за огромните партии ".

Бившият кмет на " Младост " Десислава Иванчева беше наказана на 20 години затвор, нейната заместничка Биляна Петрова - на 15 години затвор, и предходният кмет на същия регион - Петко Дюлгеров - на 12 години затвор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР