Десислава Атанасова ще участва в обсъждането и гласуването на оспорваните

...
Десислава Атанасова ще участва в обсъждането и гласуването на оспорваните
Коментари Харесай

Атанасова: Всеки конституционен съдия трябва да участва в гласуването в КС

Десислава Атанасова ще взе участие в разискването и гласуването на оспорваните промени в конституцията, когато Конституционен съд стартира да ги преглежда. Това стана ясно при нейното чуване в конституционната комисия. 

 

В отговор на въпрос на Епицентър.бг дали би си направила отказ по делото за атакуваните текстове от конституционните промени, Атанасова съобщи: " В конституцията и законът за Конституционен съд няма възбрана да бъдат избирани хора, които са били депутати. Всеки поставя клетва. Аз съм депутат от 15 години, взела участие съм в съвсем във всички решения, няма да е добросъвестно да не участваме месеци наред при разискването и гласуването в Конституционен съд ", разгласи тя.  

 

И изясни: " Конституционният арбитър не може да шиканира развой по взимане на решение. Към сегашния миг в Конституционен съд има и други сътрудници, които са били народни представители. Ако всеки един от нас реши да не взе участие, тогава може да се окаже, че Конституционен съд не може да вземе решение ".

 

Тя разви в детайли отговора на този въпрос, като посочи: " Единствената опция арбитър да не взе участие в гласоподаване е, в случай че става въпрос за неговия имунитет. Конституционният съд не е част от правосъдната система на страната. Постановява, че не може да се основава хипотеза за порочност на съдията поради присъединяване му в законодателния процец ". Атанасова акцентира, че всеки член на Конституционен съд поставя клетва и в този смисъл не намира съображение да си прави отказ по това дело.

 

При чуването ѝ в отрасловата парламентарна комисия тя беше безапелационна, че дългата ѝ политическа  кариера не е проблем, а преимущество, защото в състава на Конституционния съд би трябвало да се търси баланс сред персоналните компетентности на неговите членове. Ще извършвам добросъвестно своите обвързване като парламентарен арбитър, в случай че бъда определена, водейки се единствено от закона за Конституционен съд и Конституцията, заявява Атанасова.

 

Конституционната комисия изслушва претендентите за конституционни съдии за попълване на парламентарната квота в Конституционния съд. Издигнатите кандидатури са общо три. 

През миналата седмица ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и " Възраждане " издигнаха свои претенденти. От първата политическа мощ показаха ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова, от ПП-ДБ съдия Борислав Белазелков, а от " Възраждане " депутатката Цвета Рангелова. 

 

Преди седмица бе установено, че е направена инспекция по документите. И тримата претенденти са показали нужните документи.

На днешното чуване в Комисията има голям брой депутати от разнообразни парламентарни групи, публицисти, както и представители на неправителствения бранш.

 

Кандидатурата на Борислав Белазелков бе показана от Никола Минчев от ПП-ДБ. Минчев уточни, че Белазелков има близо 40 години юридически опит, бил е арбитър във Върховния касационен съд, учител, почитан в юридическата общественост, взел участие е в правенето на редица законови промени.

Кандидатурата на Десислава Атанасова бе показана от Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. Атанасова има нужния юридически стаж, сподели Захариева и добави, че Атанасова е била юрист и юрист, един от най-опитните парламентаристи, депутат е от 2009 година досега. Участвала е в десетки комисии. Била е министър на опазването на здравето.

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе показана от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов. Рангелова има над 20 години адвокатска процедура. Работата й е обвързвана със отбрана във всички сфери на правото. Била е измежду управителните органи на адвокатурата. Освен това е публично ангажирана персона. Била е два мандата народен представител, а също и общински консултант, сподели още Костадинов.

 

Белазелков показа вижданията си за работата на Конституционния съд, като подчертава на преамбюла на главния закон и какво е въодушевило основателите му. Според него до момента съдът е работил повече като политически орган. В обществото нищо не ставало без напън, само че той трябвало да се реализира в границите на правните механизми - правомерно и законосъобразно. Който твърди, че има разлика сред право и правдивост или не схваща правото, или справедливостта, сподели Белазелков.

Спод него духът на закона е по-голям от буквата му. Егоистичният прочит на самостоятелните права пречи на публичния интерес, счита още Белазелков. Той е срещу директното превръщане на жителите към Конституционния съд.

Никола Минчев зададе въпрос и към тримата претенденти дали са склонни да прескочат член 88 от Конституцията и за това дали могат да се съгласят с внасяне на нови текстове сред двете законодателни четения.

Белазелков бе нападнат за свои тълкувателни решения, които облагодетелстват кредиторите. Той бе попитан и какво е отношението му към еднополовите бракове. Правовата страна включва осъществявания на отговорностите, още повече когато те са приети от съда, изясни претендентът. Съдебният реализатор не може да тормози дебитор, който няма имущество, е тезата на Белазелков, другояче идвали други средства за овъзмездяване, като даде образец със случая с убийството с присъединяване на сина на Стоян Александров.

Белазелков сподели, че еднополовите цивилен бракове подлежат на разискване, тъй като ставало въпрос за договорка. Възприемам всички християнски постулати, тъй като самият съм ревнив християнин, увери Белазелков.

 

На уточняващ въпрос за отношението му към еднополовите бракове, Белазелков съобщи: Половете са два, в случай че има трети - кажете ми! Той повтори, че бракът е свещенодействие, другото е договорка. 

 

Ако Народното събрание реши да промени мнението си за Истанбулската спогодба, тогава въпросът ще стигне евентуално до Конституционен съд и тогава той ще би трябвало да го прегледа още веднъж, сподели Белазелков.

 

Белазелков отхвърли да е бил член на Българска комунистическа партия.

 

Нито аз, нито някои от членовете на фамилията ми са членували в Българска комунистическа партия и Български земеделски народен съюз. С декрет на Държавния съвет съм назначен за арбитър през 80-те години като част от политиката за показване на социализма с човешко лице, изясни претендентът. Този декрет бил, тъй като бил първенец, само че той не бил единственият назначен по този метод.

 

Белазелков е показан за притежател на медал " Стара планина " от Лозан Панов, по тази причина е по-скоро политическа кандидатура, стартира тезата Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, като напомни, че Белезелков е един от пледиралите за сключване помилването за килъра на сина на някогашния народен представител Христо Монов.

 

Има разлика сред гражданска позиция и политически пристрастия, отговори Белазелков. Целта на присъдата не е възмездие, а да се поправи деятелят, за чието превъзпитание е подсигурил затворническият духовник, сподели претендентът във връзка помилването на килъра.

 

Конституционният съд не борави с понятието отказ, сподели Десислава Атанасова в отговор на въпрос на ни дали би го направила по делото за новите промени на Конституцията. Тя бе безапелационна, че няма да го направи.

 

Конституционният арбитър може да не взе участие в гласоподаване единствено в случай че става дума за снемане на неговия имунитет, а и добросъвестно съдията поставя клетва, разясни Атанасова. Другото съгласно нея би било шиканиране процеса по взимане на решение на Конституционен съд.

 

Атанасова обясни своите визии за правилото " власт власт възпира ", като даде образец с парламентарния надзор. Конституционен съд не се причислява към правосъдната власт и е самостоятелен, посочи тя.

Голямата ми привилегия е, че хората ме познават, и съм посочила, че е доста мъчно да ми се окаже напън и внушения, разяснява Атанасова. Бих дала гласност, в случай че това се случи.

Народните представители могат да прегласуват, с цел да отстраняват очевидни несъответствия, до окончателното приемане на закона съгласно Конституционния съд. Така Атанасова отговори на въпроса на Никола Минчев по чл.88 от Конституцията за текстове сред първо и второ четене.

Депутатът Златан Златанов от " Възраждане " попита какъв е действителният юридически стаж на Атанасова, тъй като едно е да си юрист, да си вписан в адвокатската гилдия, само че е друго да имаш действителен стаж в правосъдна зала.

Вярно е, че първичният ми опит е като юрист в лечебни заведения, това ми оказа помощ за работата ми в комисиите по опазване на здравето и правната комисия, сподели Атанасова. Тя регистрира като позитивно присъединяване си по тематиките, които касаят конституционното право.

 

Темата за самостоятелната конституционана тъжба изисква парламентарен консенсус. Такъв консенсус към този момент няма нито на експертно, нито на политическо равнище. Има риск от претоварване състава на Конституционен съд, изясни Атанасова.

 

" Издигането ви за парламентарен арбитър обвързвано ли е i конституционните каузи? Участвали ли сте в правене на конституционна тъжба от групата си ", попита Петър Петров от " Възраждане ".

Атанасова отговори, че е взела участие в правенето на всички конституционни тъжби на ПГ и е задоволена от решенията. Не смята, че ПГ на ГЕРБ я номинира, тъй като предстоят съвещания за оповестяване на противоконституционност на текстове от Народното събрание.

Атанасова счита, че прекомерно се е забавило избирането на нови конституционни съдии, тъй като не е имало политическа воля за попълване на изтеклите мандати. Сега било времето, тъй като повече от две години Конституционен съд работи с 10-им

 

Цвета Рангелова също показа вижданията си за работата на Конституционен съд и кой може да го сезира в духа на член 149 от Конституцията, упражняването на външната власт, актовете на президента. От една страна, съгласно нея контролът на Конституционен съд е предпазен, само че има и следващ надзор посредством една пета от националното посланичество (48) да се нападна закон по чл.150 от Конституцията. Това съгласно нея е мъчно постижимо, тъй като от дълго време в Народното събрание няма огромни по състав партии. Затова съгласно нея би следвало да се трансформират тези текстове, по този начин и най-малката ПГ ще може да сезира Конституционен съд, тъй като съставлява всички български жители.

 

Конституционен съд не е четвърта правосъдна инстанция, безапелационна е Рангелова. Индивидуалната конституционна тъжба беше правно непрецизен текст при смяната на конституцията, сподели още претендентът на " Възраждане ". Личното ми разбиране е, че всеки жител би трябвало да може да отбрани всяко свое право, даже това да е директно, а освен през омбудсмана или Министерски съвет, тъй като по тази причина са юристите, сподели Рангелова.

 

Няма законова наредба за отказ и самоотвод, удостовери мненията и на другите претенденти Рангелова. Този акт обаче имал и морална страна, когато законът мълчи. Винаги като юрист, когато е имала подозрение за преднамереност на съда, е оставало чувството за липса на правораздаване, по тази причина тя би си дала отказ по делата за промените в Конституцията и за референдума за еврото и лв.. Тя даде образец отдръпването на Янаки Стоилов във връзка делото за основния прокурор.

На въпроса на Минчев по член 88 Рангелова отговори, че има възбрана и в Правилника на Народното събрание, само че в практиката на депутатите се злоупотребява с предложенията сред двете четения.

 

На въпрос на депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за брака Рангелова бе безапелационна, че единствено мъж и жена могат да го сключат и че в фамилията може да има единствено татко, майка и деца.

 

Докладът от комисията ще бъде направен или довечера, или на следващия ден сутринта. Преценка на ръководителя на Народно събрание е по кое време ще се гледа в пленарна зала, изясни Надежда Йорданова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР