Десислава Атанасова наруши т.нар. джентълменското споразумение между двете коалиции. Това

...
Десислава Атанасова наруши т.нар. джентълменското споразумение между двете коалиции. Това
Коментари Харесай

Акад. Денков: Десислава Атанасова наруши джентълменското споразумение между двете коалиции

Десислава Атанасова наруши така наречен " джентълменското съглашение " сред двете обединения. Това би трябвало да стане ясно на всички и изяснява за какво имаме аргументи да бъдем деликатни в връзките с ГЕРБ-СДС, тъй като във всеки един миг може да се окаже, че това, което сме се споразумели, може да бъде нарушено, поставяйки спомагателни условия или разнообразни акценти и нюанси ".

Това съобщи на брифинг в Народното събрание акад. Николай Денков от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". Повод за думите му стана отводът на ГЕРБ по-рано да се отсрочи изборът на Стою Стоев за началник на Комисията по правни въпроси.

Денков изиска да се включи изключителна точка за неговия избор, само че след скандал сред Политическа партия и " Възраждане “, и по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, този въпрос беше отсрочен, като първо се организира председателски съвет.

" Аз се надявам, че ГЕРБ-СДС ще преразгледа тази позиция и ще се върне на позицията, която дружно сме прецизирали “, акцентира той.

И напомни, че на 19 април Народно събрание е почнало работата си със подписаното джентълменско съглашение сред първите две политически сили, и изчете думите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от трибуната, че в случай че Народното събрание има живот, по-дълъг от три месеца, то шефовете на Народно събрание и на правната комисия ще се въртят на ротационен принцип, както и че първоначално ГЕРБ ще оглавят Народното събрание, а ПП-ДБ - правната комисия.

Атанас Атанасов съобщи от своя страна, че в политиката би трябвало сред сътрудниците да има доверие.

" Не единствено в този случай, а по принцип в политиката доста значимо нещо е доверието. За да се построява доверие, би трябвало да се извършват уговорките. Ние сме обезпокоени от това, което се случва. ГЕРБ желаят от нашата политическа мощ поддръжка за избор на тяхно държавно управление, а по какъв начин ние да бъдем уверени в общи дейности, откакто не се съблюдават кавалерски съглашения? ", разясни съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов.

Представителите ПП-ДБ не позвалиха на медиите да им зададат въпроси.

Десислава Атанасова отговори минути по-късно, че не вижда никакво напрежение или нарушаване на постигнатото съглашение.

“Подкрепете кабинета на госпожа Габриел и ще гласуваме за предлагането ви за началник на правната комисия “, сподели тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС съобщи, че чака в 17 часа хората на Политическа партия и Демократична България да се срещнат с техния претендент за министър председател Мария Габриел.

Припомняме, че съгласно съглашението сред двете партии новата коалиция би трябвало да поеме управлението на правната комисия в подмяна на това, че поддържа кандидатурата на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Уговорено бе и двете позиции да се оглавяват на ротационен принцип, т.е. след 3 месеца Желязков да подаде оставка, а на негово място да бъде определен Никола Минчев.

От изявлението на Десислава Атанасова се схваща, че изборът на ръководител на правна комисия може да бъде изведен настрана, единствено в случай че през днешния ден на срещата с " Продължаваме промяната - Демократична България " бъде реализирано съглашение за общо ръководство.

С това Атанасова даде явен сигнал към обединението, че " джентълменското съглашение " ще спре да важи в мига, в който ГЕРБ реализира договореност за ръководство с други политически сили. Все отново Желязков подложи предлагането на Денков на гласоподаване, само че то беше отхвърлено от всички останали обединения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР