Деси ВЕЛЕВАМного мъка се процежда от почти всеки пътен ремонт

...
Деси ВЕЛЕВАМного мъка се процежда от почти всеки пътен ремонт
Коментари Харесай

Фандъкова, не пипай!

Деси ВЕЛЕВА
Много тъга се процежда от съвсем всеки пътен ремонт в София. Рее се едно такова възприятие за невъзможност, за безизходност. Все се питаме дали е допустимо най-малко една от огромните реконструкции на булеварди, площади, трамвайни линии да стане умерено, по разпоредбите, без нервности, без обвинявания, без тичане от отговорност. Да се откри читава компания, която да не работи на баснословни цени, да има качествени чиновници и да приключи ремонта в период. За многообразие. 
Не му се получава тази работа на столичното кметство. Някак не му идва от вътрешната страна да не забърка някоя каша и да не провокира гневни реакции измежду другояче миролюбивите софиянци.
По неприятен път потегли и приключението, наречено пренареждане на жълтите павета. Уж елементарна работа - елементарни правоъгълни плочки (не примерно триъгълни или някакви додекаедри или октагони), които стоят по местата си от десетилетия и е нужно единствено да се подредят още веднъж. Обаче се оказа, че и за това несложно деяние няма потенциал. 
Уж София изобилства от частни и държавни университети и който не е изискал не е станал висшист, само че едни елементарни павьори не могат да се намерят. А, както добре знаем, бакалаври, магистри и докторанти павета не редят. Обаче пък същите се явяват на търгове, печелят ги, управляват компаниите, които наемат черноработниците. А те са крайните реализатори на всички ремонтни действия. Магистри би трябвало да се навъртат и по коридорите на " Московска " 33, с цел да дават отговор за подбора, осъществяването на условията и последващия надзор на свършеното по улиците и площадите. Кадровото обезпечаване и тук е дефицитно, видно от плачевните резултати. 
Затова е и> публичното неодобрение > Злополучният ремонт на ул. “Граф Игнатиев ”, фотография Емилия Костадинова
и подготвяния за през днешния ден митинг, и следващото искане на оставката на Йорданка Фандъкова. Година преди локалните избори тя не подхожда далновидно, откакто разреши следващата позорна излагация с емблемата на столичния център, и то директно до една от най-важните държавни институции - Народното събрание. 
Възможно ли е кметицата да е била толкоз наивна, че да има вяра, че бърникането по жълтия паваж може да премине успешно и безконфликтно? Или че неуспехът ще остане вероятно неусетен? Очевидно Фандъкова не помни за едни други павета преди има-няма пет години, които отново доведоха до обвинявания, кавги и пренареждане.
През 2017 година стартира също един огромен ремонт на бул. " Княз Ал. Дондуков ", който се подновяваше месеци наред поради неприятно осъществяване, с създател добре познатите " Трейс ". Тогава на напред във времето отново излязоха едни павета, единствено че гранитни. Те се преместваха, вадиха, пренареждаха, единствено и единствено да " саботират " работата на Столичната община. Тогава кметството направи опит да ги размени напълно с асфалт, само че съумя ненапълно, а останалите каменни блокчета му докараха куп неприятности. 
Бул. " Дондуков " остана в най-новата история като> знак на опустошаване и безхаберие > и откри нови измерения на утвърждаващата се процедура " ремонт на ремонта ". Булевардът, прекръстен на " Фандъков " на една табела от неизвестен майтапчия, проправи и зловредната процедура за бавещи се и некачествени поправки, която преля и към реконструкцията на ул. " Граф Игнатиев ".
Павета се сменяха и на бул. “Дондуков ”
За нея каквото и да се каже или напише, все ще е малко и премълчано. Сагата се проточи години, като стартира от 2018 година със извоюваната социална поръчка от " Джи пи груп " за 25 млн. лв. и надали в миналото ще завърши, тъй като ремонтчетата се точат едно след друго. Мина се през неприятно положени настилки, подозрения за нередности към трамвайните линии, докарали до съд зам.-кмета Евгени Крусев, с цел да се стигне до прословутите каменни перки, в които много народ се изпотроши. 
Тогава кметицата също постанова солени санкции от близо 300 000 лв., само че какво от това? Факт е, че реконструкцията на " Графа " се оказа погром. И поради банкрутиралия бизнес по протежението му, и поради потърпевшия имидж на институции и компанията реализатор, и поради целия образ на емблематичното място през днешния ден, което по нищо не наподобява на компютърно симулираните облици. 
Какви ли шокиращи вести ще чуем след финала на реконструкцията на трамвайното трасе на Петицата? По него към този момент имаше ремонт на ремонта, станал прочут след запитване на общински консултант от Българска социалистическа партия до кмета. Оказа се, че на съвсем подготвен сектор от трасето по бул. " Цар Борис III " е правена корекция поради положен несъответствуващ материал. Нужният и просрочен ремонт на линията е с много дълъг период на осъществяване и се прави в обособени сектори на два съществени стадия, като цената му е над 40 млн. лв.. На всичкото от горната страна преди няколко месеца се разбра, че Столичната община е глобена с 12 милиона лв. заради> изопачен търг > за реконструкцията на трасето от Съдебната палата до кв. " Княжево ". Решението е на управителния орган на европейската стратегия " Региони в напредък " и е за глоба в размер на 25% от сумата на плана.
На фона на цялата тази предходна и сегашна разруха, какво ли да чакаме за идните в бъдеще огромни поправки и градежи на пътища, които общината възнамерява през идната, предизборна година? Става дума за три исторически пътни артерии, за които се приказва от години, само че нищо не се прави. За пренасяне на несполучливото трасе на трамвая по бул. " Ген. Скобелев " и бул. " Хр. Ботев " до бул. " Витоша, за построяването на бул. " Копенхаген " от метростанция " Младост 3 " до бул. " Цариградско шосе " и за реорганизация на трамвайния релсов път по бул. " Княгиня Мария-Луиза " общината разгласи социална поръчка за 61 млн. лв.. Кандидатите за осъществяването на трите плана ще станат известни до дни. Какви ли изненади се крият този път? 
Най-вероятно скоро столичани ще повдигнат пред постройката на Столичната община лозунга " Не пипай! ". Все повече хора приканват Фандъкова да не се захваща с нови поправки, тъй като вредите са непредвидими, а постоянно и бедствени. Май е по-добре да гледаме изпочупени плочки, разрушени улици и тротоари, неугледни площади - все познатото зло, в сравнение с да чакаме с смут непознатото. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР