Деси ВЕЛЕВАКак да накараш детето да чете е един от

...
Деси ВЕЛЕВАКак да накараш детето да чете е един от
Коментари Харесай

Как да накараш детето да чете?

Деси ВЕЛЕВА

Как да накараш детето да чете е един от първите въпроси, който си задава всеки родител, откакто е минал стадия с приучаването към гърне и отучването на биберона. Отговорът е: " Не можеш. " Насила красота не става, както споделя българската сентенция. А тя важи и за четенето. Ако детето не желае, ще откри способи да претупа задължението. Или ще излъже.
Мислиш си, че като си хързулнал пробуждащия се младеж с извънредно късата брошура " Десет дребни негърчета " на Агата Кристи, си се изкачил напред в класацията за най-заслужил родител. Истината става ясно, когато след едноседмично интензивно четене го попиташ кой в последна сметка мазета цялата компания. И, вместо рецитал за десетте жертви, получаваш отсреща обезумял и паникьосан взор, който като че ли крещи: " Нищо не прочетох от скучната книга, която ми пробутваш! " Какво ти остава да направиш? Нищо. Чакаш времето, когато младежът самичък ще се осъзнае.
2. Широката мисъл се събира и в тесни простраства
Има обаче и друга порода деца. Може даже да са родни братя на тези от по-горния образец. Те се научават да сричат с готовност на 4-5 години, на 6 четат енциклопедии, на 7 минават от разказ на разказ.
3. Когато леглото не ти стига
И същата майка, привикнала да я послъгват с четенето, с съмнение примижава очи и следи през притворената врата фена на книгите. Дори постоянно го поизпитва какво има сред страниците, да не вземе инцидентно да тръгне и той по пътя на изпечения измамник с вродената злост към четенето.
Но правилният последовател на книгите не предава идеята. Той обича да обикаля книжарници, да рови в домашната библиотека, да препрочита остарели романи, сборници, справочна литература при липса на нови.
4. Нагоре с краката - за по-голямо оросяване на мозъка
Вечер заспива с книга в ръка, а денем е кадърен да се взира в страниците, до момента в който се друса в колата, чака на вратата да излязат другите и даже до момента в който е в санитарното помещение. Той безусловно се връзва на фльонга, с цел да може по едно и също време да се посвети на обичаното си занятие и да изразходва физическата си сила. Тогава, до момента в който гледа в страниците, запалянкото прави извършения - подвига крайници нагоре, стои с главата надолу, кляка, става, навежда се и се изправя, въобще - съчетава потребното с приятното.
5. Лицеви опори, съчетани с четене - най-хубавата композиция

Най-хубавото е, че ще има избор при бъдещата си реализация в живота - може да стане и академик, и публицист, и космонавт, и състезател.

Първо съревнование по четене за хлапета стартира в София

Първото по рода си софийско онлайн съревнование по четене с схващане за деца от 1 до 7 клас стартира в София в границите на просветителната платформа " Книговище ". От през днешния ден до 30 април подрастващите ще могат да покажат уменията си, като дават отговор на въпросите по прочетеното.
Децата ще печелят точки, жълтици и виртуални награди, до момента в който покоряват читателски равнища. " Книговище " съдържа над 3000 въпросника - игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по първите български вести за деца на медията " Вижте ". В края на надпреварата ще бъдат отличени седем класа и седем деца - по 1 от всяка възрастова категория. Победителите ще получат безвъзмезден едногодишен абонамент за " Книговище " и грамоти.
През април се празнуват два интернационалните празника, свързани с четенето - Международният ден на детската книга (на 2 април) и Световният ден на книгата и авторското право (на 23 април).

Снимки Авторката
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР