Десетте най-големи по пазарна капитализация (общата стойност на всички акции

...
Десетте най-големи по пазарна капитализация (общата стойност на всички акции
Коментари Харесай

10-те най-големи по пазарна капитализация компании в света

Десетте най-големи по пазарна капитализация (общата стойност на всички акции на една компания, или броя на акциите умножен по тяхната цена) компании в света са най-вече американски. И до момента в който тези компании са с корени в Съединени американски щати и съдържат в себе си " всички американски " качества, като нововъведения и технологии, техният обсег е международен, а пазарът им - световен.

Повечето от тези компании са с пазарна капитализация от над 300 милиарда $, с едно изключение. Половината от 10-те най-големи компании в класацията са софтуерни, две са във финансовия бранш, две са в областта на потребителските услуги, а една се занимава с сила.

Непропорционално огромният брой американски компании в редиците на международните титани, се дължи на композиция от удобни фактори през последните години. Но такова господстващо състояние, също по този начин носи след себе си и тревожни сигнали.

Първо обаче, ето кои са най-големите компании, за които приказваме:

Apple (AAPL)

Apple е първата компания, която надмина пазарна капитализация от 1 трилион $ на 2 август 2018 година От от този момент обаче, оценката й се намали - частично поради слабите продажби на iPhone. В началото на май, пазарната капитализация на Apple е при равнище от към 975 милиарда $.

Историята на Apple е извънредно поучителна и сочи по какъв начин една компания, с помощта на гения на един човек и взор към бъдещето, може да се трансформира в най-голямата компания в света, откакто по-рано в историята си е била на ръба на банкрута.

Alphabet (GOOG)

Общата пазарна капитализация на този софтуерен колос възлиза на 809 милиарда $, по последни данни. Холдинговата компания Alphabet, компанията майка на Гугъл, е основана през август 2015 година, с цел да се разделят главните действия на Гугъл, като търсене и реклама от голям брой нови планове, които са по-рискови.

Те включват такива инициативи като Verily Life Sciences (чиито планове включват контактни лещи за премерване на глюкоза), Calico (фокусирани върху биотехнологиите), самостоятелни коли и скритата лаборатория Гугъл X, плюс капиталовите звена CapitalG и GV. Гугъл набъбна доста, откогато стана обществена компания през 2004 година.

Microsoft (MSFT)

Пазарната капитализация на Microsoft възлиза на 974 милиарда $. Microsoft беше най-голямата компания в света при започване на хилядолетието и продължава да се показва устойчиво и да е измежду водещите софтуерни компании. Нещо повече, софтуерният колос претърпява нещо като " подем на бизнеса си " и продължава да прави сполучлив преход от обичайните си артикули към услуги, основани на облака и облачните технологии.

Компанията непрекъснато създава нов програмен продукт и актуализира своите операционни системи Windows и потребителски и сървърен програмен продукт.

Amazon (AMZN)

С пазарна капитализация от 795 милиарда $ сега, Amazon бе втората компания, след Apple, достигнала до психическата оценка от 1 трилион $.

Акциите на Amazon нарастнаха до равнища от 2 000 $ през август 2018 година, за пръв път в историята. Скоро по-късно, анализаторите на Morgan Stanley покачиха пазарната си оценка за идващите 12 месеца до 2 500 $.

Книжата на компанията са поскъпнали значително, откогато са станали обществени през 1997-ма година, като са едни от най-добре представящите се акции за този интервал.

Berkshire Hathaway (BRK.A)

Финансовият холдинг, управителен от гениалния Уорън Бъфет, е с пазарна капитализация от 537 милиарда $. Berkshire регистрира рекорден резултат от 12 милиарда $ през второто тримесечие на 2018 година, по отношение на 4.26 милиарда $ за същия интервал на 2017 година

Компанията ръководена от " Оракулът от Омаха ", постоянно е била измежду най-големите щатски компании.

Фейсбук (FB)

Пазарната капитализация на този колос в обществените медии сега е 558 милиарда $. Фейсбук се отличава с това, че стана компанията най-бързо достигнала до пазарна оценка от 250 милиарда $ в щатската история. Тя направи това единствено за към три години и половина след първичното си обществено предложение през май 2012 година

Въпреки това, на фона на свадите свързани с поверителността на потреблителите й, дезинформация и заплаха от регулация, търговията с акциите на най-голямата обществена мрежа, постоянно е доста волатилна. Пазарната капитализация на Фейсбук възлизаше на 629 милиарда $ на 25-ти юли, 2018 година и приключи при равнище от към 510 милиарда $ на идващия ден след разгарянето на по този начин известния скандал. Данните на Thompson Reuters сочат, че загубата на пазарна стойност от 120 милиарда $ е най-големия спад в историята на една обществена компания.

JPMorgan Chase (JPM)

В момента щатската капиталова банка се отличава с пазарна капитализация от 378 милиарда $. Преживявайки икономическия спад, който започва през 2008 година, в този момент компанията се е " окичила с купата " най-голямата банка в света.

JPMorgan Chase претърпява бърз напредък и се смята за главен състезател в банкирането на дребно в САЩ; в капиталовото банкиране; транзакционното банкиране; банковото дело за ръководство на скъпи бумаги и ръководството на активи и непрестанно надгражда тези си звена.

Bank of America (BAC)

Тази банка е с пазарна капитализация от 292 милиарда $. Печалбите й за второто тримесечие на 2018 година надвишиха упованията на анализаторите за 5.92 милиарда $ - достигайки 6.8 милиарда щатски $. Банката усилва непрекъснато потребителските и комерсиалните си заеми, депозити и активи.

Johnson & Johnson (JNJ)

При настоящата пазарна капитализация от 377 милиарда $, този производител на медицински произведения, фармацевтични артикули и потребителски артикули означи по-силен от упованията приход за четвъртото тримесечие на 2018 година

Това, макар че се бори с обществен скандал, обвързван с изказванията за съществуване на следи от азбест в известен бебешки артикул. Компанията отхвърли обвиняванията.

Exxon Mobil Corp. (XOM)

Тази интернационална петролна и газова корпорация, основана от сливането на Exxon и Mobil през 1999 година, има пазарна капитализация от 328 милиарда $. Определено стабилизирането в цените на петрола на интернационалните пазари и изплащания дял, са измежду главните аргументи за тази пазарна оценка.

Защо американските компании преобладават?

Съединени американски щати има непропорционално огромен дял от най-големите международни компании по три аргументи:

а) относителното показване на американските акции през този бичи цикъл, който е най-дълъг в историята;

б) силата на щатския долар;

в) оценките на наградите, давани на най-големите американски транзгранични компании.

Според пазарния обзор на Nasdaq през първото тримесечие на 2019 година софтуерните компании не престават да се показват по-добре от пазара, като цяло, което е и съществена причина да преобладават в топ 10.

Друга причина за преобладаващото наличие на щатските компании е сегашната мощ на американския $.

И най-после, мегакомпаниите в най-голямата международна стопанска система, се търгуват при финансови коефициенти, които са се нараснали доста през последните няколко години, а също и със сериозна награда по отношение на същите на техните световни съперници.

Уроци от предишното

В края на 80-те години японските компании преобладаваха в редиците на най-големите международни компании, когато йената се увеличи и показателят Nikkei доближи " галактически високи равнища ".

Но дефлационната серпантина и пазарният срив през идващите години, които доведоха до изгубените десетилетия в Япония, предизвикаха загуби от стотици милиарди долари за фирмите и техните пазарни оценки.

В края на 90-те години софтуерният взрив в Съединени американски щати докара до това - американските компании отновода се отличават с несъразмерен дял от най-големите международни компании. Пазарът на мечките, който последва сред 2000 и 2002 година бе причина за загуба от 45% за необятния показател S&P 500, до момента в който Nasdaq Composite загуби съвсем 80% до най-ниските си равнища. В резултат на това доста някогашни титани костваха една дребна част от пиковата си стойност, когато " мечият пазар " завърши.

През 2007 година беше ред на Европа. С повишаването на еврото, когато пазарите доближиха своя връх през октомври 2007 година, Европа насочи предизвикателство пред Съединени американски щати за максимален брой мега-компании. И тогава пристигна Голямата криза...

Възможно ли е актуалният превес на Съединени американски щати при най-големите щатски компании да е нов признак за пазарен връх и идна рецесия? Само времето ще покаже...

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции
Тодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР