Десетте най-богати хора на планетата в петък са загубили над

...
Десетте най-богати хора на планетата в петък са загубили над
Коментари Харесай

14 млрд. долара са загубили в петък десетте най-богати хора в света


Десетте най-богати хора на планетата в петък са изгубили над 14 милиарда $ поради спада на международните тържища, вследствие на изострянето на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай. Това сочи пресмятане на РИА Новости, основано на данните от рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI), който обгръща 500-те най-богати хора в света.

Най-голяма е загубата на създателят и ръководител на Amazon Джеф Безос. Състоянието му е намаляло с 3,25 милиарда $ за ден, а от началото на годината загубите са достигнали 15,7 милиарда $. Въпреки това той остава най-богатият човек в света със положение от 109 милиарда $.

Загубите на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, на създателя на Microsoft Бил Гейтс, на съоснователите на холдинговата компания Гугъл - Alphabet Inc. Лари Педж и Сергей Брин, съоснователя на Oracle Лари Елисън, шефът на капиталовата компания Berkshire Hathaway Уорън Бъфет са от 1,3 до 1,8 милиарда $.

Що се касае до 24-те съветски милиардера, влизащи в показателя на BBI, то техните общи загуби за един ден са били към 2 милиарда $. Най-големи са били загубите на притежателя на „ Лукойл “ Вагит Алекперов – 384 млн. $ и на притежателя на „ Новатек “ Леонид Михелсон – 300 млн. $.

Имало е обаче и такива, които са нараснали положението си, като да вземем за пример Владимир Лисин – със 137 млн. $ (НЛКМ), както и (притежателя на „ Еврохим “ и СУЭК) Андрей Мелниченко – 128 млн. $.

Изданието напомня, че в петък Китай заяви за въвеждане на спомагателни мита от 10 % и 5 % върху вноса на американски артикули на обща стойност от 75 милиарда $ годишно. Митата се вкарват на два стадия – от 1 септември и 15 декември и са в отговор на по-ранното решение на Съединени американски щати за мито от 10 % върху китайски артикули за 300 милиарда $. След новината тържищата в Съединени американски щати спаднаха с 2,5 – 3 %, а спадът на европейските фондови пазара бе към 1 %.

По-късно Съединени американски щати реагира и президентът на страната Тръмп съобщи, че от 1 септември Вашингтон вкарва мито за артикули от Китай в размер от 15 %, а не както бе оповестено по-рано – 10 %, както и повишение на ставката за друга група артикули в размер от 250 милиарда $ от 1 октомври от 25% на 30 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР