Десетократни разлики в поскъпването на свинското месо през декември сочат

...
Десетократни разлики в поскъпването на свинското месо през декември сочат
Коментари Харесай

10 пъти разлика в поскъпването на свинското

Десетократни разлики в повишаването на свинското месо през декември сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). Стойностите варират за другите области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, да вземем за пример с 4,9%, до момента в който в Кърджали доближава 43,4%.

Данните демонстрират, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има покачване на междинните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно спрямо 2018 година е с сред 3,6% и 8,5%. За декември 2019 година смяната по отношение на година по-рано е сред 23,7 и 32,8% за другите разфасовки.

По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните типове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 година по отношение на декември 2018 година с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% - в Перник и София, до 32,4% във Велико Търново - за свински врат.

За 2019 година междинната изкупна цена е 2,82 лева./кг живо тегло. Наблюдава се повишаване на ценовите стойности под въздействие на развиването на европейския пазар, както и в резултат на отрицателния резултат от възникването на огнища на африканска чума по свинете в България, се показва в прессъобщение от Министерството на земеделието, храните и горите.

По-чувствително е покачването на междинните изкупни цени на угоени свине в последните 2 месеца на 2019 година Покачването на цената през декември доближава до 32,1% по отношение на цената през същия месец на миналата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР