Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и

...
Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и
Коментари Харесай

Вижте в кои региони и училища децата се справиха най-добре на изпита след 10. клас

Десетокласниците се показаха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ), в сравнение с този по математика, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Задължителните изпити след 10. клас се организираха за първи път тази година и не са определящи за учениците.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от най-много 50 точки (45%). Успехът по математика е много по-нисък – приблизително 13,84 (27,68%). Девет възпитаници имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал оптимален резултат.

Децата могат да ревизират резултатите си.

Само трима възпитаници имат 48 от 50 вероятни точки на изпита по български език и литература. 26 са работите с нула точки.

В кои райони и учебни заведения са се справили най-добре

От МОН показаха данни и за междинния триумф по двата предмета по райони.

По български език и литература най-голям междинен триумф имат учениците в София-град – 53,86%, следвани от Смолян – 52,64%, и Варна – 48,17%.

По математика обаче на предна позиция излиза Смолян – 37,55%, следван от Ямбол – 36,13%, и София-град – 32,19%.

С най-нисък междинен резултат по БЕЛ са Разград, Кърджали и Шумен, а по математика – Перник, Разград и Сливен.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са най-вече математически и езикови гимназии от огромните градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място измежду тях по математика са намерили също ПГ „ Св. Климент Охридски “ в Елхово, както и СУ „ Св.св. Кирил и Методий “ в Неделино.

Изводи от резултатите

Като цяло десетокласниците елементарно извличат информация от текст и таблица при дилемите с избираем отговор, само че имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са посочили, че могат да формулират един или два къси контрааргумента по обещано изказване.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с фрагмента от посочения изучаван живописен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Данните от националното външно оценяване в 10. клас ще бъдат част от подготвяния разбор на междинното обучение. Служебният екип на МОН ще предложи съответни промени при тези изпити за идната година, прецизират от министерството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР