Десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата

...
Десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата
Коментари Харесай

Десетокласниците подобряват резултатите си по математика

Десетокласниците усъвършенстват резултатите си по математика спрямо предходната година. На националното външно оценяване през този месец те имат приблизително 32,28 точки от най-много 100, а през 2021 година резултатът беше 27,68 точки от 100. В това пресмятане не се включват спомагателните 4 точки, които някои възпитаници получават поради изчезналите скоби в част от помощните формули за изпита.

На изпита по математика десетокласниците работиха по 17 задания, от които 15 - с избираем отговор и 2 - със свободен отговор. Проверяваха се освен разбирането и използването на съществени понятия, свойства и теореми, само че и уменията за добиване на информация от текст, графика, таблица.

Повече от половината възпитаници нямат проблеми да правят дейности и да съпоставят действителни цифри, както и да ползват аритметична градация. Над две трети от тях обаче се затрудняват да дефинират линейна функционалност по графика, да сформират модел на израз посредством добиване на информация от текст и да намират размер на тяло. Само към 37% от учениците умеят да вземат решение задания за случаен триъгълник, прилагайки косинусова теорема, едвам 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник.

Без присъдени точки на някоя от двете задания с уголемен свободен отговор са над 70%.

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература – 43,16 точки от 100, са близки до миналогодишните 45 от 100.

В изпита по български език и литература бяха включени 23 задания. Четиринадесет от тях бяха с избираем отговор и осем - със свободен отговор. Една изискваше да се сътвори текст. Значителният брой задания със свободен отговор ревизираха уменията освен за търсене и намиране на информация, само че и за обобщаване и пояснение на обособени детайли в текстовете, както и за осмисляне и оценяване на относително къси текстове.

Като цяло десетокласниците се оправят сполучливо със дилемите с избираем отговор, само че имат проблеми с тези със свободен отговор. Почти две трети от младежите се затрудняват да дефинират и запишат със свои думи два образеца за отчуждението сред хората в града, а 30% - да формулират лична теза по тематиката „ Човекът и общуването “. На над 20 000 възпитаници не е присъдена нито една точка на задачата за основаване на обобщение на фрагмент от художествена творба.

Както и през миналата година, няма десетокласници с оптимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита.

По български език и литература с 0 точки са 75 възпитаници (през 2021 година те са били 96). Никой няма 100 точки.

Над 14 пъти повече са цялостните отличници по математика през тази спрямо предходната година. Сега 100 точки имат 412 против 29 през 2021 година В това съпоставяне не е регистрирана компенсацията от спомагателни 4 точки на някои възпитаници поради изчезналите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 възпитаници.

По традиция измежду районите с най-голям междинен резултат са София-град, Смолян и Варна. По математика отличник обаче е област Кърджали. Леки разбърквания се следят при районите с минимален междинен брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР